Baracs

2022.08.14. 13:00

Falunapon ünnepelték a községüket és közösségüket - Galériával

Van mire büszkének lenniük, mert a baracsiak mindig jó közösségépítők voltak. A falunapi rendezvény sikere is igazolás lehet arra, hogy jó irányba megy a település közösségi szekere. Fejlődik a falu, beszélnek egymással az emberek és sok közös programjuk van.

Horváth László

Fotó: Horváth László

Augusztus 12-én, pénteken este ünnepi koszorúzási, kulturális és könnyűzenei koncert műsorokkal indultak a baracsiak idei falunapi eseményei. 13-án, szombaton délután habpartival, gyerekrendezvényekkel, további koncertekkel és egyéb programokkal folytatódott a műsorkínálat.

Szép hagyomány Baracson az augusztusi falunap. Várai Róberttel, Baracs polgármesterével beszélgettünk a programok beindulása előtt.

- Minden közösségi rendezvényünk nagyon fontos, melyek közül a mostani az, amikor saját magunkat ünnepeljük. A falunap az a mi napunk, ahol híres és kevésbé híres fellépőket hívunk a szórakoztatásunkra. Valamint ezen a napon adhatjuk át kitüntetettjeinknek az elismeréseket. Ilyenkor ránézünk az elmúlt egy évre, ki mit tett a faluban a közösségért, az épülésért, a falu szellemiségéért. Ilyenkor nyílik lehetőségünk, hogy nagy nyilvánosság előtt kifejezhessük köszönetünket.

- Sok a feszültség a világban, a környezetünkben mostanság. Alkalmas ez a rendezvény ezeknek a tompítására, simítására?

- A pénteki koszorúzásnál már említésre került és a mai köszöntő is tartalmaz egy kitekintést a világ eseményeire, ahonnan szűkítjük a nézőpontot a kis közösségünkre. Látnunk kell, mi vesz minket körül, és ebbe a térbe szükséges saját magunkat elhelyezni, valamint érzékelni a lehetőséget, mi az, amire számíthatunk a következő egy évben. 

- A falunap sikere garancia lehet a további közösségi fejlődéshez?

- Mindenképpen! Minél több rendezvény és minél több civil szerveződés van, annál stabilabb egy falu élete, ahol mindenki megtalálhatja a helyét, szerepét. A jövőt természetesen előre nem ismerhetjük, de éppen ezért fontos, hogy a község önszerveződő képességét növeljük. Most ennek jött el az ideje – mondta érdeklődésünkre Várai Róbert.

A falunapon részt vett Baracs testvér-településének az erdélyi Szentegyházának küldöttsége is. Vezetőjük Lőrincz Csaba polgármester így értékelte a vendégséget:

- Több, mint egy évtizedes a kapcsolatunk, így már jól ismerjük a társaságot. Magam ugyan csak másfél éve vagyok polgármester, de mindenki mondta a kollégák közül, ide el kell mennünk! Nekünk teljesen más itt a Himnuszt énekelni. Benne van az a plusz nemzeti érzelmi töltöttség, az összetartozás érzése. Mellette pedig kitűnően érezzük magunkat barátainkkal. Remek a hangulat és a programok gazdag élményeivel térhetünk majd haza – hangzott el Lőrincz Csabától.

A szórakozás és buli hangulatában jutott idő komolyabb, ünnepélyes pillanatokra is, ahol a közösségért sokat dolgozó önkénteseket díjazták. Az Év Polgárőre díjat Sebestyénné Martin Gabriella, az IFI önkéntesTűzoltó Díjat pedig Simon Bence, Sebestyén Szabolcs és Novoth Szabolcs vehette át. Továbbá elismerést, díjakat kaptak a Baracs szép környezetért, előkertekért, konyhakertekért munkálkodók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában