Kerek évforduló

2022.08.17. 11:12

Emléktábla őrzi a lakásszövetkezet fél évszázadának emlékét

Immár fél évszázada a Kígyó utca egyik panel épületének lépcsőjén alakult meg a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet jogelődje. A jeles évfordulón emléktáblát avattak és ünnepi ülés keretében elevenítették fel az elmúlt évtizedeket.

Héjj Vivien

Fotó: Varga Zsófia

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepli a Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet. A kerek évfordulót emléktábla avatásával örökítették meg: „1971. augusztus 4-én, 50 éve e ház ezen lépcsőjén alakult meg az 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet jogelődje a Kun Béla Lakásfenntartó Szövetkezet” – olvasható a Kígyó utca 2. szám alatti épület homlokzatán elhelyezett táblán.

– 50 éve annak, hogy a Kígyó utca 1-2-3-4. – az akkori Velinszky László 11-14 – épület négy lépcsőházának lakástulajdonosai birtokba vették ebben az épületben vásárolt lakásaikat. Az épület lépcsőházának ezen lépcsőin ekkor alakult Székesfehérvár egyik legnagyobb lakásépítő és fenntartó szövetkezete Kecskeméti József vezetésével és irányításával. 130 lakással kezdődött, ám a lakótelepek épülésével egyre nagyobb méreteket öltött, mígnem a nyolcvanas évekre mát 3941 lakás tartozott hozzá – idézte fel az ünnepi eseményen Herczeg József, a szövetkezet jelenlegi elnöke.

– A megalakulásra emlékezünk és tisztelgünk azon emberek előtt, akik fáradságos, önfeláldozó munkával – szinte a jövőjét nem ismerve ennek a szervezetnek – megalapozták és megteremtették az akkoriban merőben új típusú épületüzemeltetési és épületfenntartási feladatokat ellátó lakásfenntartó szövetkezet alapjait. – folytatta, hozzátéve, az egyre növekvő lakásszámmal az akkori épületfenntartó és üzemeltető nehezen tudott megbirkózni, ez is indokolta a ma ismert lakásszövetkezetek létrejöttét.

Az emléktábla felavatását követően a Fehérvári Civil Központban folytatódott az ünneplés, ahol köszöntötték a szövetkezet dolgozóit, a lakóközösségek képviselőit és az együttműködő partnereket.

Az eseményen Farkas Béla ügyvezető megemlékezett az elmúlt 50 esztendőről, majd Herczeg József a szövetkezet jelenlegi helyzetéről adott tájékoztatást a jelenlévőknek.

Forrás: feol

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában