Szakmai kirándulás

2022.08.17. 07:00

Adony a Mátrában

A Duna menti Szent Orbán Borrend Adony szombaton szakmai kiránduláson vett részt a Mátraaljai borvidéken. A résztvevők szerint az utóbbi évek egyik legérdekesebb útja volt.

Agárdy Csaba

Az adonyi borászok négy pincészetben jártak a Mátraalján

Fotó: Rácz József Lambada

A tervek szerint történt minden. Reggel 7 órakor indult az autóbusznyi társaság, az első megálló Gyöngyösön volt, ahol egy idegenvezető irányításával városnéző sétán vettek részt a borrend tagjai.

Ezután négy borászatnál szerezhettek tapasztalatokat az adonyiak. Sorrendben a Dubicz, a Sol Mantis Borászat, majd a Ludányi és a Losonczi Pincészet következett.

Schmidt Attilától, az adonyi borrend nagymesterétől megtudtuk, hogy régi tervük volt, hogy egy olyan kirándulást szerveznek, amelyen nagyüzemi és kisebb borászatokat is meglátogatnak.

Nos, a Dubicz Borászat kimondottan nagy volumenű, 130 hektáron gazdálkodnak. A Dubicz Borászat csúcsborait Sárhegynek hívják. Nem véletlenül, hiszen ezek a kiváló tételek a Gyöngyös melletti Sárhegyről származnak. A Sárhegy oldalában már a XI. században is termesztettek szőlőt, az első írásos emlék ezzel kapcsolatban 1042-ben keletkezett.

Ugyancsak jelentős a Sol Mantis Borászat, ahol 100 hektáron gondoznak ültetvényeket. Birtokuknak a mátrai borvidék szívében elhelyezkedő Gyöngyöstarján ad otthont. A települést környező táj egy igazi csoda, ezért küldetésüknek érzik, hogy a Mátra jellegzetességeit legjobban kifejező, nemes borokat alkossanak.

A két kisebb pincészet (Ludányi, Losonczi) hat hektáron gazdálkodik. Annyira családi a vállalkozások ezek, hogy Ludányi András gyakorlatilag egyedül csinál mindent a szőlőben és a pincében egyaránt.

Schmidt Attila így értékelte a szombati napot:

– Minden megvalósult, amit elterveztünk, nagyon jól sikerült a kirándulás, talán az egyik legjobb a borklubunk történetében. Megismerhettünk nagyüzemi borászatot, családi pincészetet, amelyek közül az egyik, a Losonczi bioüzem. Annyira bio, hogy nem használnak sem fajélesztőt, ként is csak minimálisan. Nem derítenek, szűrnek. Inkább fehérborokat kóstoltunk, hiszen ennek a borvidéknek ez a jellegzetessége, és jobbak is, mint a vörösboraik. Savas, üdítő, illatos borokat ízlelhettünk meg. Furcsa kettősség volt megtapasztalni, hogy mekkora a különbség a nagyüzemi és egy családi pincészet között.

Arra a kérdésünkre, hogy megismertek-e valamilyen különleges bort, Schmidt Attila így válaszolt:

– A Mátraaljának van egy különleges, nem régóta forgalomba hozott fehér cuvée bora, a MyMátra. Ezt pillanatnyilag hét pincészetnél kapható.

A MyMátra (az én Mátrám) egy újdonság a magyar borpiacon. Néhány dolog, amit érdemes tudni róla. Május 5-én, a Borjour Mátrai Május eseményen debütált a hazai borkedvelők előtt a mátrai borvidék első közösségi bormárkája, a MyMátra. A tavalyi borvidéki arculatváltással egy időben született meg a közösségi bor gondolata, és az elképzelést jó néhány borászat örömmel fogadta.  Az első közösségi bor célja, hogy bemutassa a borvidék illatos fehérszőlő-fajtáinak sokszínűségét, és megszólítsa a fiatal borkedvelőket. A klasszifikáció szerint a közösségi bornak minimum három illatos szőlőfajta házasításából kell állnia, amelyből egyik fajta aránya sem lehet kevesebb, mint tíz százalék, és fajtánként nem haladhatja meg a harmincöt százalékot. Meghatározó szőlőfajta az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a muscat ottonel, a sárga muskotály, valamint a tramini, ezen szőlőfajták arányának összesen minimum hetven százaléknak kell lennie a házasításban, harminc százalék erejéig pedig házasítható hozzájuk sauvignon blanc, rizlingszilváni, zöld veltelini, zenit és királyleányka. A bor kizárólag reduktív csendes bor lehet, a hordóhasználat nem engedélyezett. Stílusában száraz, friss, közepesnél élénkebb természetes savszerkezet jellemzi, maximum közepes test és közepes alkoholtartalom. Aromáiban az elsődleges primőr gyümölcsök, virágos, enyhén parfümös jegyek dominálnak, amelyek a borvidékre jellemző, részben vulkanikus talaj adta ásványos karakterrel egészülhetnek ki – ez olvasható a borsmenta. hu-n a MyMátráról.

És, ha már ennyi mindent megtudtunk a mátraiak újdonságáról, akkor említsük meg azt is, hogy az adonyi szőlőhegyen napjainkban már minden a szüretre való készülődésről szól. A következő jelentős eseményük pedig október 8-án az újbor ünnepe és hálaadás lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában