Állatvilág

2022.08.12. 15:00

A vaddisznó gyakran megjelenik mostanság az utcán, kertekben

Egy kertet feldúlt egy nappal a védőkerítés felszerelése előtt, egy másik udvaron szembesétált az ott lakóval egy vaddisznó Cseszneken, miután a szomszédból el kellett költöztetni a kutyát. Egy helybeli pedig a falun átvezető úton találkozott egy mintegy harminckilós süldővel a napokban. Zircen a magasabban fekvő családi házas részen láttak hasonlót.

RZ

Békés állat, amíg nem érzi veszélyben magát

Fotó: Shutterstock

Ott, ahol a szépen növekedő kukoricát kidöntötte a vad, és a cékla, a paprika is megsínylette látogatását, azóta nem tapasztaltak ilyet, amióta kialakították a védőkerítést és szomszédjuk is így tett. A férfi, akinek az udvarába sétált be egy példány, úgy véli, ha nem épp akkor történik ez, amikor hazaér, és nem fordul sarkon az állat, siet el a patak felé, akkor kiment volna az utcára a nyitott kapun. Mindezt a Cseszneken élő bakonyi olvasóinktól tudjuk. A Balatonnál szintén gyakori vendégek a vadon élő állatok. Korábban már írtunk arról, hogy visszatérő probléma a vaddisznók beköltözése a települések belterületeire, azonban a rend­őrség szerint ez a lakosság, az önkormányzatok, a civil szervezetek, a vadásztársaságok és a rendőrség kooperációjával nagymértékben visszaszorítható. 
 

Az ugyancsak szerepelt cikkeinkben, hogy folyik a szakszerű állománygyérítés, megnövelték a kilövésszámot, de természetesen nem célszerű lakott területen lőni, balesetveszélyes. Esetleg élőbefogót lehet telepíteni, és elszállítani az állatokat, ám a tapasztalatok alapján ez is nehézkes, mert amikor turisták a kiérkező vadászok előtt rátaláltak a befogott vaddisznóra, a hívatlan látogatóktól az állat megvadult, nekirontott a befogónak és megsértette magát. Sajnos akadnak olyanok is, akik szándékosan etetik, csalogatják a vadat a belterületre, mert gyönyörködni akarnak benne. Szintén gondot okoz az egyre szárazabb klíma. A vad sokszor azért megy be egy udvarra, mert ott működik az automata öntözőrendszer. 
 

Ha már az utcán sétálnak a vaddisznók, azt szokták javasolni, a járókelők ne zavarják azokat. Kerüljék el biztonságos távolságban, menjenek át az út túlsó oldalára, főleg a kutyások, és kössék pórázra az ebet, várják meg, amíg elvonul a csorda. Ugyanis, ha a vadállatok nem érzik veszélyben magukat, főleg a kutyák miatt, általában nem veszélyesek az emberre. A fényképezéssel sem javasolt megriasztani az állatokat. 
Ahogy szintén megírtuk: a vadgazdálkodónak nem kell kártérítést fizetnie, ha ellen­- őrzési körén kívül keletkezett a kár. Ellenőrzési köre pedig a vadászatra és a vadgazdálkodásra terjed ki. Tehát, ha a vad természetes életfolyamatai közben jut be belterületre, akkor nem erről van szó. Viszont tudunk olyan esetről, amikor a biztosító fizette ki a letarolt veteményes növényeinek árát, mivel volt kerítés, és a társasággal kötött szerződés kiterjedt a vadkockázatra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában