Az olcsó energia volt a népszerű intézkedés legnagyobb támasza

2022.07.20. 17:30

Versenyt fut hazánk az idővel a rezsicsökkentés fenntartásáért

Európa a második világháború óta nem volt olyan nehéz helyzetben, mint most – nyilatkozta a lapunknak Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért és területfejlesztésért felelős miniszter.

Tóth B. Zsuzsanna

Navracsics Tibor szerint az ukrajnai háború gazdasági következményei még nagyon sokáig éreztetik hatásukatFotó: MW-archív

Fotó: PESTHY MARTON

Ahogyan a miniszter fogalmazott, a magyar kormány az elmúlt tizenkét évben többször is bizonyította: még válságos helyzetből is úgy tudja kivezetni az országot, hogy – több regionális vetélytársát lehagyva – közben felzárkózik az európai átlaghoz, és a kabinet megbirkózik ezzel a nagyon nehéz helyzettel is.

– Láttunk már háborút, járványt, gazdasági válságot, de hogy mindez egyszerre jelentkezzen, arra 1945 óta nem volt példa – mondta. Hozzátéve:

– A mi nemzedékünknek az lesz a legnagyobb feladata, hogy ezt a helyzetet kezelje. Nincs kétségem afelől, hogy a nehezebbnek ígérkező következő egy-két évet biztos kézzel tudjuk átvészelni – szögezte le a miniszter. Ami az energia-veszélyhelyzetet és az azzal kapcsolatos kérdéseket illeti, úgy fogalmazott: a hétköznapi életüket élő emberek egyik legfontosabb kérdése egyik pillanatról a másikra az lett: holnap mivel fűtsenek, mennyit emelkednek az energiaárak, és mi lesz a rezsicsökkentéssel!?

– A kormány úgy szeretné korlátok közé szorítani a fogyasztást, hogy a célja változatlanul az maradt: a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák a magyar családoknak. Azt nem tudjuk, hogy a háború meddig tart, illetve mennyire terjed ki más területekre, de az látszik, hogy az orosz energiaszállításokat és az árakat érinti, ezért az egyik célunk az, hogy a lakosságot arra ösztönözzük, takarékoskodjon az energiával, valamint, hogy megtaláljuk azokat az energiaforrásokat, amelyek nem köthetők az orosz energiá­hoz. Ennek érdekében gondolkozunk a szén- és lignitbányák újranyitásán, a paksi atomerőmű reaktorai élettartamának meghosszabbításán és Paks II építésének felgyorsításán, de a megújuló energiákra is nagyobb támogatás lesz. Próbáljuk függetleníteni Magyarországot az orosz gáz- és olajszállításoktól, ami nyilván sok problémát okoz majd. Már ma sem lehet sok helyen kapni tűzifát, és a kályhákat is felvásárolták. Ez a mindennapjaink része már, és attól tartok, hogy ősszel is így lesz még – nyilatkozta a miniszter.

– Mivel nem tudjuk, hogy meddig tart a háború, a rezsicsökkentést úgy tudjuk csak fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítjuk, hogy lehetőség szerint ezzel át tudjuk vészelni a háborút – mondta Navracsics Tibor. – A rezsicsökkentés legnagyobb támasza az olcsó energia, ezért kell most még jobban versenyt futnunk az idővel.

A rezsicsökkentés új részletszabályain jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megjelenik majd. Hogy kinek marad, illetve kinek mennyivel lesz több a számlája, azt még pontosan nem lehet tudni. Ami biztos, hogy az energiaárak a többszörösre nőttek, a nem észszerű felhasználás esetén ezek az energiaszámlák szintén többszörösre emelkedhetnek.

– A kormány szeretné még tartani az árstopokat, amelyek négy-öt százalékot vesznek el az infláció mértékéből azzal, hogy ellenőrzés alatt tartják az árakat. Ha megszűnnének, még magasabb árak lennének, sőt, félő, hogy mivel alapvető élelmiszerekről és üzemanyagról van szó, még jobban beindítaná az áremelkedés spirálját, és többszörös lenne az infláció. Ez egyébként háborús jelenség, hiszen azokban az országokban a legmagasabb, amelyek határosak az ukrán háborús zónával, miközben a nyugat-európai országokban alacsonyabb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában