Kilencven évig nem évül el az eltűntek körözése

2022.07.30. 11:30

Sorsok – a keresés azonnal elkezdődik

Sajnos számos ember tűnik el nap mint nap. Sokan rövid időn belül előkerülnek, vannak, akiknek ügyén rengeteget dolgozik a rendőrség, és végül sikerrel járnak, azonban az eltűnt emberekről szóló nyilvántartásban szerepelnek olyanok is, akiknek hollétéről évtizedek óta nincs információ.

Baráth Eszter

Családi konfliktus, elkeseredettség is lehet oka az eltűnésnek

Fotó: Pixabay

Földes Tamás rendőr főtörzszász­­lós, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya megbízott alosztályvezetőjének segítségével betekintést nyerhetünk, hogyan is zajlik egy keresési folyamat, és milyen személyes történetek lapulnak meg egy-egy ilyen eset hátterében. 
Laikusként felmerült bennem a kérdés, vajon az eltűnések tekintetében beszélhetünk-e jellemző korcsoportról. – Erre kimondott statisztikát nem vezetünk. Viszont, ha azokat az eljárásokat nézzük, amiket mi folytatunk le, kimondható, hogy az eltűntek körülbelül 80-85 százaléka fiatal. Ez abból adódik, hogy rengeteg a gyermekotthonos eltűnt, aki igazából javarészt nem eltűnt, hanem engedély nélkül van távol – mondta Földes Tamás a korcsoportokra vonatkozóan. 

A rendőr főtörzszászlós tapasztalatai szerint a felnőttek esetében már egészen más a helyzet, más az eltűnés kiváltó oka is. – Jellemző, hogy családi konfliktus miatt tűnnek el, ahol valamelyik fél megpróbál kilépni a kapcsolatból, és ezt a módot választja. Van néhány olyan eset is, amikor öngyilkosság miatt tűnik el valaki, ilyenkor sajnos általában már csak holttestet találunk – fogalmazott Földes Tamás. 
A közhiedelem szerint a rend­őrség az eltűnés bejelentését követően 72 óra múlva kezdi meg a keresést. A szakember azonban mindenkit megnyugtat, ez tévhit. – A keresés azonnal elindul. Vannak jogszabályi előírások, ami szerint a kiskorúak esetében azonnal ki kell adni a körözést. Ugyanakkor az elsődleges intézkedések minden eltűnéssel kapcsolatban azonnal elindulnak. Ilyen például, hogy a lakcímet és a lehetséges tartózkodási helyeket leellenőrizzük, valamint felvesszük a kapcsolatot az egészségügyi szolgáltatóval, hogy esetleg nem szállították-e be valamelyik intézménybe – sorolta a lépéseket a szakember. 
A keresés egy rendkívül összetett és sokrétű feladat. Földes Tamás elmondása szerint az egyik legfontosabb lépés, hogy kiadják a körözést, amire azért van szükség, mert amint az ember a központi rendszerbe bekerül, az egész országban látható, és bárhol igazoltatják, az adott rendőrök azonnal megkapják az értesítést, hogy egy eltűnt személyről van szó. – Sőt, a nemzetközi körözési rendszerben is megjelennek más állam hatóságai, így a magyar hatóságok által kezdeményezett körözések is – emelte ki Földes. Amennyiben az eltűntnek van telefonja, lekérik a cellainformációt és a híváslistát, és elindítanak egy adatgyűjtést. – Nekünk mindig az a releváns adat, hogy ki találkozott vele utoljára, mert ő tud a legtöbb információval szolgálni – mondta. A lakcím ellenőrzésénél már olyan lépéseket is tesznek a rendőrök, amelyekkel előredolgoznak arra az esetre, ha az eltűnt nem kerülne elő rövid időn belül. – Mi hosszú távban gondolkodunk. Az eltűnési eljárás során foglalunk le bizonyos tárgyakat, amelyek DNS-azonosításra alkalmasak lehetnek, hogy ha esetleg találnánk egy ismeretlen holttestet, akkor ezeket össze tudjuk vetni – fogalmazott a szakember. 
 

Az eltűnt személyek körözése 90 évig él. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a rend­őrök 90 esztendőn keresztül folyamatosan keresik az adott személyt. – Ha nem jutunk előbb eredményre, akkor körülbelül az első egy-másfél év az, amikor rengeteg munkát és energiát fektetünk egy-egy ügybe. Azt követően nagyjából félévente elővesszük ezeket az eljárásokat, ismét átgondoljuk, ismét küldünk megkereséseket. Egyre több segítséget kapunk a technika által, fénykép segítségével összevetést tudunk készíteni arról, hogy esetleg más néven csináltatott-e igazolványt a keresett – részletezte a keresés folyamatát Földes. 
Idén 23 eltűnési ügyben járt el úgy a kapitányság, hogy nem adtak ki körözést, tehát az elsődleges lépések eredményhez vezettek, 58 ügyben pedig el is indították az eljárást. A városi kapitányság eredményességét jól mutatja, hogy a tavalyi évben elindított 291 eltűnési eljárásból 289-et megoldottak; két olyan személy van, akit még keresnek. 
Cikkünk eddigi részében leginkább a tényekkel foglalkoztunk, ugyanakkor a legtöbb eltűnés hátterében valamilyen személyes történet húzódik meg. Földes Tamás több évtizede tapasztalja ezeket a történeteket. – Volt egy kislány, aki eltűnt. Feltérképeztük, hogy felvette a kapcsolatot a 12 éve nem látott édes­anyjával, aki a születését követően lemondott róla, és így intézetbe került. Egészen a határig le tudtuk követni, hogy mikor hol járt. Ott kicsit elvesztettük a nyomot, aztán nemzetközi segítséggel sikerült beazonosítani Németországban. Először még egy jobb életet mutattak neki, naponta kapott pénzt, hogy vásároljon magának, aztán közölték vele, hogy ezért a pénzért meg is kellene dolgozni. Amikor a hatóság látókörébe került, akkor a kislány állt az utca egyik, az anyuka pedig a másik oldalán, és keresték a pénzt. Nagyon sokat dolgoztunk ezen az ügyön, de sikerült visszahoznunk a gyermeket – mesélte. 
Szerencsére nem minden eset ennyire szélsőséges és megrázó kimenetelű akkor sem, amikor gyermekekkel történik. – Egy Fehérváron eltűnt lányról érkezett bejelentés az esti órákban. Reggelre elindultunk abba az irányba, hogy hova jár iskolába, próbáltuk feltérképezni a baráti körét. Abba az iskolába járt, ahova az én lányom is, ezért a körözésről szóló linket elküldtem neki, hogy ismeri-e. A lányom annyit írt vissza, hogy nem ismeri, de ott ül mellette a buszon. Ő így lett meg – mesélt az esetről. 
Földes Tamás tapasztalatai szerint ritkán, de előfordul, hogy demencia az eltűnés oka, sokkal gyakoribb azonban, hogy valamilyen családi vagy szerelmi probléma áll a dolgok hátterében. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában