Ilyenkor jelentősen visszaesik hajlandóság

2022.07.03. 11:30

Nyáron még nagyobb szükség van a véradókra

Ahogy egész évben folyamatosan, úgy nyáron is szükség van a véradók jótékony adományára. Ilyenkor azonban több a baleset, így vérkészítményre is nagyobb az igény, a véradók száma azonban – a szabadságok miatt – pont ebben az időszakban csökken.

Morva Dávid

Fotó: Berán Dániel

Hosszú évek (sajnálatos) tendenciája, hogy nyáron jelentősen visszaesik a véradásra jelentkezők száma, holott a szükség folyamatos, sőt ebben az időszakban nő azoknak a száma, akiknek vérre vagy vérkészítményre van szükségük. Az okokról Feth Katalint, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetőjét kérdeztük.

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Sajnos hosszú évek tapasztalata, hogy ilyenkor a véradók száma csökken. Az ok nagyon egyszerű: az emberek ilyenkor mennek nyaralni, éppen emiatt kevesebb a véradásra jelentkezők száma. A vérigény azonban állandó, sőt, a balesetek gyarapodása száma miatt megnövekszik ez a szám.

A szakember elmondása szerint pontos számadataik ugyan nincsenek, de nagyjából 20-30 százalékkal csökken a véradásra jelentkezők száma, a vérigény pedig ugyanekkora arányban nő.
Emellett a nyári szünet sem segíti a vöröskereszt munkatársainak munkáját. Ilyenkor az oktatási intézmények zárva vannak, így középiskolásokat és egyetemistákat sem tudnak bevonni a véradásba, ráadásul az oktatási intézmények épületeit sem tudják használatba venni. Ennek ellenére természetesen keresik az új csatornákat a leendő donorok bevonására:

Így, hogy a Covid elmúlt, lehetőség lesz a különböző fesztiválokra is eljutni a vöröskereszt kamionjával. Emellett júliusban egy új helyszínnel bővül a listánk. Július 12-én a Decathlonhoz települünk ki. Bízunk benne, hogy mivel a forgalom megnövekszik ilyenkor a bevásárlóközpontok környékén, sokan lesznek, akik jelentkeznek majd véradásra.

Emellett a szervezet direkt marketinges módszerrel próbálja elérni a már „rutinosnak” számító véradókat, szükség esetén SMS-ben értesítik a donorokat arról, hogy milyen vérre van szükség, és hol, mikor adhatják le azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában