Püspöki szentmise és áldás Dunaújvárosban

2022.07.03. 07:00

A templom ablakai a Mennyországra nyílnak - Galériával

Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét Sarlós Boldogasszony ünnepén a Krisztus Király Főtemplomban szombaton délután.

Brousil Csaba

Fotó: Laczkó Izabella

A szertartás végén pedig megáldotta a kilencedik nagyméretű ólomüveg-ablakot, mely a hívek adományaiból készülhetett el a közelmúltban. Ezzel az alkotással teljessé vált a templom nagy üvegtábláinak cseréje, egy álom vált valóra, és ahogy az a szertartás végén elhangzott: ezzel már a templom ablakai nem a külvilágra, hanem a Mennyországra nyílnak.

Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

A délután négy órakor kezdődő szentmise ragyogó napsütésben kezdődött így a templom belső terében a színes ólomüveg-ablakok különös hangulatot kölcsönözhettek a szertartáshoz. A szentmise elején Baltási Nándor plébános köszöntötte a megyés püspököt és köszönte meg neki, hogy egyházmegyei elfoglaltságai mellett gyorsan szakított időt arra, hogy eljöjjön és megáldja az elkészült, kilencedik üvegablakot is.

Sarlós Boldogasszony az áldott állapotban lévő Boldogságos Szűz Mária ünnepe, Magyarországon július 2-án tartja a katolikus egyház. Ehhez kapcsolódott a megyés püspök prédikációja is, aki igehirdetésében arról beszélt Szűz Mária és nagynénje Erzsébet bibliai történetén keresztül, hogy az élet Isten ajándéka. Mindketten az Istennel való találkozást és Isten jelenlétét, a Vele való találkozást keresték. A szentmise végén az üvegablak megáldása előtt a prédikációban elhangzottak visszaköszöntek Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatójának beszédében, aki az Istennel való találkozás színhelyének, az Isten házának nevezte a templomot. Arról beszélt, hogy a szombati naptól fogva, mivel az összes nagy üvegfelület díszes ólomüvegezést kapott tele szentek ábrázolásával, így a templom ablakai már nem a külvilágra, hanem a Mennyek országára néznek.

Forrás: LI

A szertartáson jelen volt dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, aki beszédében annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy míg egyes helyeken a világban a katolikus templomokból kávéházak netán mecsetek lesznek, addig a korábban bolsevista Babilonnak titulált Dunaújvárosban a hívek templomot építettek és fejlesztették, szépítették azt, melynek szép példája az ólomüveg-ablakok elkészülte is. 

Dr. Prokopp Mária, Széchenyi-díjas művészettörténész hangsúlyozta, hogy az összes ólomüveg-ablakon a magyarsághoz köthető díszítő elemek jelennek meg a palmettás motívumoktól a tulipánon át egészen az életfa motívumig. Az egész koncepció átitatott a magyar kereszténység történetével, mely a dunaújvárosi templomot a XXI. századi Sainte Chaplle-é tette. (A párizsi Sainte Chapelle kápolna híres a tucatnál is több bibliai jelenetet ábrázoló hatalmas ólomüveg-ablakairól híres – a szerk.) Arra kérte a jelenlévőket, hogy vigyék hírét szerte az országban és világban annak, hogy ebben a római alapokra épült városban egy ilyen Saint Chapelle található, mely szimbóluma lehet a kereszténység XXI. századi jelenlétének, mely fontos, mert egyre többen hangoztatják, hogy a kereszténység ereje csökken.

Bráda Tibor, az alkotó Munkácsy-díjas művész megköszönte mindenkinek a segítségét, aki bármilyen formában is áldozatot vállalt azért, hogy ez az alkotáscsoport létrejöhetett. Baltási Nándor plébános pedig elsősorban a helyi egyházközösség híveinek köszönte meg a támogatást. A beszédek után a megyés püspök szentelt vízzel hintette meg a kilencedik üvegablakot és Isten áldását kérte az alkotásra és a jelenlévőkre.

A kilencedik ablakra a XX. századi szentek és szent életű emberek ábrázolása került: Prohászka Ottokár, Kaszap István, Mindszenty József, Márton Áron és Bódi Mária Magdolna alakjai. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában