Július első napjától

2022.07.09. 09:00

Tűzgyújtási tilalom – amit mindenkinek jó tudnia

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt július 2-ától az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat – közölte az MTI. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozta meg a döntést, amely lapzártánkkor még érvényben volt.

Brousil Csaba

20210628 Sopron Fotó: Máthé Daniella, MD Kisalföld Tűzrakás-Grillezés. (Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.)

Fotó: Máthé Daniella

Ennek megfelelően tilos tüzet gyújtani az erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett a fokozottan tűzveszélyes időszakban. A Nébih azt javasolta, hogy a tilalommal nem érintett belterületen is zárt égésterű eszközöket, elektromos vagy gázgrillt használjanak, mert a nyitott égésterű szén- vagy fatüzelésnél az égő zsarátnokok több száz méterre is képesek elrepülni és meggyújtani az ott található növényzetet.  

Saját házunk, nyaralónk kertjében szabadon sütögethetünk, csak ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet Fotó: MD/Kisalföld

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat. Csak júniusban 1100 tűz keletkezett a szabadban, amelyeknél 17-en sérültek meg, a leégett terület nagysága meghaladta a 20 millió négyzetmétert. Fontos hangsúlyozni, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat. Továbbá az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést okozhat, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek – figyelmeztetett a Nébih. 

© Unger Tamás
A kerti hulladék égetését helyi rendelet szabályozza Fotó: UT/VN

A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra. A katasztrófavédelem szerint viszont figyelni kell arra is, hogy mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható, ha ilyen tevékenységet végzünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy soha nem szabad a tüzet felügyelet nélkül hagyni. 
A tűzgyújtási tilalom megállapítására vonatkozó körülményeket a Nébih minden nap értékeli, és egyeztetve a katasztrófavédelemmel, dönt arról, hogy a következő napon szükséges-e tűzgyújtási tilalom kihirdetése, vagy nem. A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él. A megyei katasztrófavédelem honlapján, a www.fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon is megtekinthető, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom. 

(Forrás: MTI, katasztrófavédelem) 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában