Dunaújváros

2022.07.01. 15:00

Semmelweis-napi elismerések

Csütörtök kora délután a kórház földszinti aulájában a Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget, amelynek keretében átadták a Szent Pantaleon Emlékérmeket, a kinevezéseket, és díjazták a kiváló dolgozókat.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - Ezen az ünnepnapon emlékezünk az „anyák megmentőjére”, Semmelweis Ignácra, az egyik legelismertebb magyar orvos születésére és munkásságára. 
Az ünnepi eseményen részt vett Ruzsovics Rózsa, az Országos Kórházi Főigazgatóság térségi főmunkatársa, prof. dr. Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, dr. Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, az intézmény egykori főigazgatója és Pintér Tamás polgármester is. 

A Semmelweis-nap díjazottjai, kitüntetettjei egy közös fotón a Szent Pantaleon Kórház előtt Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Köszöntőjében dr. Jobbágy Lajos, a kórház főigazgató főorvosa, intézményvezetője hangsúlyozta, hogy az ünnepekből morálisan kell erőt meríteni. Számos nagy gyógyító és orvos elődöt említett, mint amilyen Semmelweis, Szent Pantaleon vagy Hippokratész volt, és olyan fogalmak fontosságát hangsúlyozta, amelyek az orvosi esküben is szerepelnek. 
A folytatásban méltatta Semmelweis Ignác munkásságát, majd összefoglalta az elmúlt év kórházi eredményeit, és vázolta az intézmény céljait, azok megvalósításának lehetőségeit, köztük a rendelőintézet felújítását is. A nyitóbeszéd után a díjak átadása következett. 


Az intézmény legrangosabb elismerését, Szent Pantaleon Emlékérmet kapott: dr. Al-Sheraji Mohamed főorvos, általános sebészet, Ádám Anett osztályvezető főnővér, dr. Mészáros Lajos, a kórház korábbi főigazgatója. 
Kiváló dolgozói elismerésben részesült: dr. Kucsera Mónika szakorvos (sürgősségi osztály), dr. Szabó László orvos (sürgősségi osztály), Böhm Attiláné ápoló (belgyógyászat), Major Kitti műtős szakasszisztens (központi műtőszolgálat), Fábián Márta Erzsébet szakasszisztens (gyógyszertár), Kálmán Lászlóné részlegvezető-helyettes (központi sterilizáló), Pekli János portás (üzemeltetés és vagyonvédelem), Kiss Annamária bérügyi előadó (humán­erőforrás-gazdálkodás). 
Főigazgatói dicséretet kapott dr. Jobbágy Lajostól a központi betegszállító csoport. 
Miután az intézmény élén az igazgatóváltás év közben történt, ezért dr. Mészáros Lajos is adott át főigazgatói dicséretet dr. Baráthné Peterovicz Ágnesnek. 


Orvosigazgatói dicsérettel jutalmazták Szabadosné Farkas Zsuzsanna munkáját. Ápolási igazgatói dicséretben részesült Árvainé Pálinkás Judit és gazdasági igazgatói dicsérettel ismerték el Bencze Réka munkáját. 
Főorvosi kinevezést vehetett át az ünnepségen dr. Kecskeméti Edit, dr. Sánta Imola, dr. Soós Péter és dr. Okos Kinga. 
Adjunktusi kinevezésben részesült: dr. Markó Brigitta, dr. Lőrincz László és dr. Tóth Kornélia. 
Végül a kórházi rendezvény keretében a Magyar Orvosi Kamara Fejér Megyei Szervezetének az alapítványa által létrehozott prof. dr. Romhányi György-díj átadására is sor került. Dr. Kovács Krisztián elnök, valamint dr. Derényi Gábor, a szervezett alapítványának kuratóriumi elnöke adta át az életműdíjat posztumusz dr. Kollarics Bélának, a szemészeti osztály egykori főorvosának. Dr. Eigemann Éva, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének alelnöke méltatta a díjazott munkásságát. A díjat az özvegy vette át. 
Régi hagyomány szerint a Szent Pantaleon Emlékéremben részesültek közül egyvalaki előadást tart a Semmelweis-napi díszünnepségen. Idén rendhagyó módon a gazdasági vonalon felterjesztett és érmet kapott dr. Mészáros Lajos főorvos, parlamenti képviselő köszöntötte a vendégeket és tartott beszámolót a kórházban eltöltött 36 éves munkásságáról. 
Végül a díszünnepség hivatalos programjának utolsó elemeként Kovács Bettina kommunikációs munkatárs ismertette a kórházban dolgozók közül az újonnan végzettséget, képesítést szerzett munkatársak névsorát. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában