Rangos elismerés

2022.07.04. 17:30

Magyarország egyik legszebb vasútállomása a rácalmási lett

A MÁV Zrt. Budapesti Pályavasúti Területi Igazgatósága versenyt hirdetett a legszebb vasútállomás címért. A rácalmási vasútállomás pályázott, és a szépen csillogó bronzérmes helyezést érte el. Mint meggyőződtünk róla, nagyon is megérdemelten.

Török Tímea

Rácalmás - A környezet valóban csodálatos, mi több, a parkosított állomás egyenesen meseszerű. Így nem csoda, hogy a verseny bírálóbizottságának szempontjai alapján is az első Nógrádkövesd és az ezüstérmes Szajol állomások után Rácalmás lett a vasútállomások szépségversenyének harmadik helyezettje. 

A vasúti parkba Záhonyból érkezett a dízelmozdony Fotók: Várkonyi Zsolt

A Pusztaszabolcs és Paks között haladó vasútvonal az 1800-as években épült. 1950 nyarán Sztálinváros építése kapcsán megkezdték a szakasz átépítését. A vasútállomást a nyomvonalkorrekcióval összefüggésben áthelyezték. A régi állomásban lakásokat építettek, most magántulajdonban van. A vasútállomás lett Rácalmás egyetlen szocreál stílusban készült épülete, amely sokáig nem volt méltó állapotban a szép városkához. 

A városvédők a vasúti értékek megóvásában is jeleskedtek

Azonban a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület a vasúti értékek megóvásában is jeleskedett, és a 2013-ban induló kezdeményezésük eredményeként, amely a MÁV vezetőinek tetszését is elnyerte, a közös munkálkodás látványos megújulást eredményezett. Kivágták és elszállították az épületet benőtt bozótost, virágtartókat helyeztek ki, murvás felületet kapott az épület környéke és a sínek közötti kijáró, csepegtető járda épült, fákat ültettek és megújult a parkoló is. A MÁV felújította az állomást, az épület külső tatarozása is megtörtént. Helyreállították a tetőszerkezetet és kicserélték az elöregedett esőcsatornákat, és az öreg ablakpárkányokat. 

A 45 férőhelyes étkezőkocsi Dunakesziről érkezett Rácalmásra

Az állomás különlegessége, hogy a városvédők egy vasúttörténeti emlékparkot is kialakítottak. Egy külön vágányszakaszon áll a MÁV-tól kapott, Dunakesziről érkezett vasúti étkezőkocsi és a Záhonyból származó mozdony. 
A városvédők vállalták a szerelvények eredeti állapot szerinti helyreállítását. Nem csak kívülről, de belülről is megújult az étkezőkocsi. A bejárható vonat minden négyzetcentiméterén muzeális relikviák láthatóak. 
Gyöngyösi László ötletgazdával és főkonstruktőrrel – aki maga is dolgozott mozdonyvezetőként – és a helyszínre látogató Sipos Tamással, a MÁV Zrt. dunaújvárosi állomásfőnökével a helyszínen találkoztunk. 
 

Gyöngyösi László ötletgazdával és Sipos Tamás állomásfőnökkel együtt néztük meg a szerelvényben látható kiállítási anyagot 

– A Rácalmási Városvédő Egyesület és Schrick István polgármester segítségével a vasútállomás és az emlékpark is folyamatosan építés, szépítés és alakítás alatt áll. Az itt látható emléktárgyak az otthonomból érkeztek, és a legtöbb már csak a koránál fogva is értéket képvisel, ezért a szabad látogathatóság megoldásán még dolgozunk. Régi vasutas munkaeszközök, egyenruhák, telefon és lámpák, de különleges sportrelikviák is megcsodálhatóak az étkezőkocsiban. De már körbekerítettük a vasúttörténeti területet, amelyhez korhű kerítést használtunk, hiszen a vasút, mint köztudott egy veszélyes üzem. 

A rácalmási állomás különlegessége a vasúti park

– Legutóbb a mozdonyvezetők emlékének tisztelegve készítettünk el az állomás területén egy emlékhelyet, amelyet hamarosan Kovács István görögkatolikus parókus fog felszentelni, mint ahogy a vasúttörténeti parkot is. A terveink megvalósításához most már utódokra is szükség lenne, akik majd átveszik a stafétát. Nagy szeretettel várjuk azoknak a jelentkezését, akik csakúgy, mint mi, a vasút szerelmesei, tevőlegesen is szívesen közreműködnének a vasútállomásunk szépítésében – mondta el Gyöngyösi László olvasóinknak. 

Gyöngyösi László a vasúti park ötletgazdája és főkonstruktőre
Az állomáson áll a mozdonyvezetők tiszteletére készült emlékmű

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában