Jegyzet

2022.07.09. 08:00

Közelebb érünk

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben igencsak megváltoztak az utazási szokásaink, és nemcsak arra értve, hogy hova szeretnénk eljutni, hanem abban is változtunk, hogy minél előbb szeretnénk elérni a célt. Letudva – lehetőség szerint minél előbb – az utazást. Szeretnénk, ha nem lennének távolságok, hiszen ha 5-6 óra alatt a tengerpartra érhetünk, akkor közelebb is érezzük magunkat hozzá. Én magam sokszor megnézném a köztes települések látnivalóit, szépségeit is, szeretek átutazni egy-egy városon, falun, de belátom, hogy a kényelem és a biztonság, amit egy autópályás közlekedés biztosít, gyakran felülírja a kívánalmakat. 
Az M6-os autópálya befejező szakasza sokat váratott magára, talán többen már nem is hitték, hogy elkészül. Ezek után nagyon jó most látni, hogy gőzerővel megy a munka, látszik a pálya vonalvezetése, az első aszfaltrétegek, és a munkagépek még arra a kis időre sem állnak meg, amíg a sajtó fotózza, videózza a kivitelezést. Az előkészítő, íróasztal mögött végzett hosszadalmas, alapos munkának vége, most a nagy monstrumok és az erő kerekedik felül, és látjuk, hogy egy év múlva már teljesen más képet mutat majd a térség. Felértékelődnek a pálya mellett fekvő települések, és minden egy kicsit közelebb kerül Pécshez, Budapesthez. A távolságok pedig a szomszédos országok autópálya-építéseivel tovább csökkennek, hogy tényleg csak egy ugrásra legyen a tenger. 

(A társlapjainkból rendszeresen jelentetünk meg írásokat. A szerző a Dunántúli Napló munkatársa.) 

Vezető képünk illusztráció. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában