Dunaújváros

2022.07.16. 11:30

Kiélvezik a szabadságot

Mozgalmasan telik a vakáció a Jószolgálati Otthon gondozottjai számára, többféle tábort szervezett az intézmény az idei nyárra.

Molnár Emese

Már négy tábort is tartottak, július végén pedig Kabókapusztára utazik a jószolisok csapata

Forrás: Jószoli Facebook-oldala

Már maguk a közösségi programok is nagy élményt jelentenek mind a gondozók, mind a gondozottak számára, hiszen a koronavírus-világjárvány miatt mondhatni be voltak zárva két évig. Mivel bentlakásos szociális-egészségügyi intézményről van szó, némi szabályozást most is be kell tartani, például fokozott figyelmet igényel a fertőtlenítés, és a kollégáknak maszkot kell viselniük, de olyan nagy korlátozások nincsenek már, mint a pandémia idején – erről tájékoztatta lapunkat Kecskés Rózsa, a Jószolgálati Otthon vezetője. 

Mint mondta, most nagyon örülnek a szabadságnak, amit igyekeznek is kihasználni. Pünkösd időszakában a Bercsényi úti bentlakásos otthon mintegy 10 tagú csapata háromnapos kiránduláson vett részt Kecskeméten. Június közepén a Ligetközi napköziotthonosok Gárdonyba, a Bercsényi úti gondozottak pedig Siófokra utaztak. Ugyancsak júniusban volt lehetőség tizenkét gondozottnak az egyik önkormányzati üdülőbe kedvezményesebb áron eljutni. Július végén lesz az ellátottak körében igen népszerű Kabókapusztai tábor, amit leginkább a lovazás, az állatok, a szabadtéri és kreatív programok miatt szeretnek. 
Kecskés Rózsa arról is beszélt, hogy mindkét intézményükben dolgosan telnek a hétköznapok. 

Van egy olyan cég, amely megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat, és 4 órás megbízásban lehetőséget nyújtanak ellátottjaik számára is. Emellett folyamatosan készítik a dekorációs tárgyaikat eladásra (piacra vagy megrendelésre), az ebből befolyt összeget pedig vissza tudják fordítani a további alkotói munka anyagköltségére. Mindezek munkaterápiás szolgálatot jelentenek. 
Hamarosan támogatott lakhatást is megvalósíthat a közalapítvány, amelyhez a működési engedélyt várják. Ez egy olyan lakhatási forma, amelyet olyan, fogyatékkal élők vehetnek igénybe, akik csak kisebb segítségre szorulnak a mindennapjaikban. Ehhez előzetesen kell egy komplex szükségletfelmérés, ami alapján szakértői döntést hoznak majd. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában