Aszály

2022.07.12. 08:00

Fontos dátumnak számít a megelőző 15. nap

Az eddigi aszálybejelentések nyolcvan százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik és az ország öt keleti megyéjére koncentrálódik.

duol.hu

20220622 Dunaújváros Péter-Pál előtt megkezdődött az aratás. Árpa aratása. Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH Képen: John Deere 9680i WTS arató-cséplő gép magtár ürítése közben

Fotó: Laczkó Izabella

A mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül, de a betakarítást megelőzően legalább 15 nappal kell a kárt a valóságnak megfelelően bejelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületén elérhető MKR Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer alkalmazáson keresztül, ügyfélkapus hozzáféréssel. Fontos tudnivaló, hogy a bejelentésben a falugazdászok is segítséget nyújtanak. Aszály esetén a bekövetkezés utáni 15 napos határidő számításának kezdő időpontja az a nap, amikortól a károsodás első alkalommal észlelhető. A kárbejelentést aszálynál legkésőbb szeptember 30-ig lehet megtenni. Lényeges, hogy a gazdálkodók a kárbejelentés során a valósághoz minél közelebbi hozamcsökkenési adatokat adjanak meg. A kormányhivatal a bejelentést leellenőrzi, és a káreseményt abban az esetben igazolja, ha az időjárási esemény miatti várható hozamcsökkenés legalább 30 százalékot elér. A pozitív kormányhivatali határozat önmagában még nem jogosít fel kár­enyhítő juttatásra. 

Az aszály nagymértékben sújtotta a kalászosokat Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Azok a termelők igényelhetnek kárenyhítő juttatást, akiknek a kormányhivatal a hozamkiesését leigazolta. Az igazolt mezőgazdasági káresemény esetén a gazdálkodó november 30-ig kárenyhítő juttatás iránti kérelmet nyújthat be elektronikusan a MÁK honlapján. További feltétel még, hogy a termelőnek a hozamérték csökkenése legalább 15 százalék legyen, a kár­enyhítő juttatás alapja ugyanis a hozamérték-csökkenés. A károsodott növénykultúra 30 százalékot meghaladó terméskiesése és 15 százalékot meghaladó termelésiérték-kiesése együttesen jogosíthat fel kár­enyhítő juttatásra. A mértéke a hozamérték-csökkenés 80 százaléka, megfelelő mezőgazdasági biztosítás hiányában ennek a fele. 

Az agrárkár-enyhítési eljárásban az Országos Meteorológiai Szolgálat a https://agro. met.hu/ honlapján az aszály, felhőszakadás, vihar, valamint az őszi, a téli és a tavaszi fagy – ez nem az általuk okozott kár! – bekövetkezéséről tájékoztatja a termelőket és a hatóságokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában