Interjú

2022.07.02. 07:00

Donorok önkéntes szolgálata

Dunaújváros - Megkerestük Feth Katalint, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének vezetőjét, hogy tájékoztassa olvasóinkat a véradásról.

Kállai Félix

20210125 Dunaújváros Portré, interjú Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Fejér megyei Szervezetének területi vezetője Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Enikő

– Mióta adnak vért Magyarországon és ezen belül Dunaújvárosban? 
– A Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve szervez véradásokat. Magyarországon nagy hagyománya van az önkéntességnek. 1939 óta szerveznek véradásokat Magyarországon, helyben pedig közel hetven éve. 
 

Feth Katalin: „Ma már nem elég, ha csupán kitesszük a plakátokat” Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Miért van szükség rá? 
– A vér nem állítható elő mesterséges úton. Éves szinten 5200 donornak kell vért adnia ahhoz, hogy Dunaújvárosban és környékén biztosított legyen a vérellátás. Ezt a számot valamelyik évben jobban, máskor megközelítve tudjuk teljesíteni. A nyári időszakban jobban szükség van a véradásra a nagyobb számú balesetek miatt és az önkéntes véradók szabadsága miatt. Az egészségünk mindennél többet ér. Mindannyiunk családjában volt már valaki műtéten, vagy egyéb betegséggel kórházban. Jogos elvárás az, hogy ha vért kell kapnia a betegnek, akkor legyen elegendő mennyiségben vér az orvosok és a betegek részére. Ezt a vérmennyiséget az önkéntesek véradása biztosítja. Ezt teljes véradásnak hívjuk. 

– Miért éri meg vért adni? 
– Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy vérre lesz szükségünk. Valljuk be, jobb érzés segíteni másokon a véradással, mintha mi szorulnánk rá a mások által adott vérre. Ezenkívül a vér­adás egy közösségi program is. 

– Milyen a véradási hajlandóság Dunaújvárosban és környékén? 
– Sajnos elmondható, hogy folyamatosan csökken a véradási kedv, szerencsére a plazmadonoroknak kötelező vért is adniuk bizonyos időközönként. Ma már nem elég, ha csupán kitesszük a plakátokat, újfajta donortoborzó módszereket kell bevetnünk. 
 

– A koronavírusos időszak alatt nem tudtunk eljutni nyilvános helyekre, csak intézményi keretek között lehetett vér­adást szervezni. Ez az időszak és a koronavírus-betegség is nagyon visszavetette a véradási hajlandóságot. Időközönként tematikus véradásokat szervezünk, amit nagyon szeretnek az emberek. Volt már Mikulás- és Valentin-napi, sőt retró véradás is. Vidéken közösségmegtartó esemény is a vér­adás, ahol egy kis vendéglátás, kellemes beszélgetés társul az eseményhez. Oldottabb a hangulat. Vannak kiemelkedő véradóink, a környéken húsz fő körül van azoknak a száma, akik száz fölött járnak a véradást tekintve. Tóth Kálmán képviselő adott legtöbbször vért, összesen százharmincnégyszer. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában