Minősítést kapott a helyi bölcsőde mind az öt tagintézménye

2022.07.01. 20:00

Családbarát működés és szakemberképző bázis

Családbarát Szolgáltatóhely tanúsító védjegyet nyert el a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény öt tagbölcsődéje.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

Tulajdonképpen ez egy szakmai elismerést is jelent a szociális ágazathoz tartozó, 3 éven aluli kisgyermekek napközbeni, szakszerű nevelését-gondozását végző intézmény számára, de elsősorban a családbarát tevékenységéért érdemelte ki. A minősítés alkalmából beszélgettünk Varga Anna Éva intézményigazgatóval. 

Mint azt lapunknak vázolta, egy internetes felületen látták meg a felhívást, a lehetőséget a tanúsító védjegy elnyeréséről. Már a pályázat benyújtásakor is több feltételnek kellett megfelelniük, illetve a szükséges dokumentumokat csatolni. Ezt mind az öt tagbölcsőde esetében meg is tették. Miután továbbjutott a pályázatuk, a program auditora személyes látogatást tett az intézményeikben azzal a céllal, hogy ellenőrizze a bölcsődékben folyó szakmai munkát biztosító feltételeket. Mindezek alapján érdemelték ki a minősítést. 

Varga Anna Éva intézményvezető mutatta a minősítésről szóló okleveleket Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Varga Anna Éva elmondta, eddig is fontos szempont volt, hogy valóban családbarát intézményként működjenek az irányítása alá tartozó bölcsődék, mert a gyermek nevelése a család feladata, kötelessége, és a családi nevelést kiegészítve végzik mindennapi feladatukat a szülők munkavégzése alatt. Ez megnyilvánul már a fokozatos, anyával történő beszoktatás menete alatt is. Rendszeresen szerveznek májusban úgynevezett bölcsőde-kóstolgatót. Ez a program lehetőséget biztosít a kisgyermekes szülők számára, hogy egy hétig bejárjanak a bölcsődékbe, megismerjék és láthassák a kisgyermeknevelők napi szintű gondozó-nevelő munkáját, valamint kiválaszthassák a számukra szimpatikus tagintézményt, ahová majd beíratják gyermeküket. Több hagyományos programjuk van a nevelési év során, amelyeken a szülők is jelen lehetnek, ilyen a farsangi mulatság, a gyereknap, a búcsú uzsonna (ez jelenti náluk a ballagást), az őszi vigasság, a Mikulás-várás, valamint hangolódnak az ünnepekre, a karácsonyra és a húsvétra. 
– A bölcsődék nyitottak a szülők részére, a nyitvatartás ideje alatt akkor hozhatják gyermeküket, amikor szeretnék, vagy nekik megfelelő. Rugalmasak vagyunk, tárt kapukkal várjuk az intézményeinkbe a gyermekeket és a szülőket, hiszen arra is lehetőséget adunk, hogy előzetes egyeztetés alapján a szülő bármikor bejöhessen látogatóba a gyermeke csoportjába – tette hozzá Varga Anna Éva. 
Nemcsak a családbarát működés tekintetében emelkedik ki a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros tagbölcsődéinek szakmai munkája, hanem az elmúlt évek során oktatói bázisként is működnek. Készségesen vázolta lapunknak ezek részleteit is Varga Anna Éva, aki különösen ismeri a témát, ugyanis több tantárgyat ő oktat, valamint együttműködik és részt vesz a vizsgabizottság munkájában is. Az intézményvezető elmondta, 2014 óta a DSZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum képzőintézményeként oktatják, tanítják a leendő kisgyermeknevelőket, 2021 októberétől pedig duális képzőintézmény lettek, amelyet a fenntartó is engedélyezett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy hetente 3-4 napot töltenek a tanulók a bölcsődékben: a gyakorlati oktatás mellett tizenkét elméleti tantárgyat oktatnak számukra. Idén májusban két osztály szerezte meg sikeresen a szakmai képesítést, nemcsak nappali, hanem esti tagozaton is. 
A középfokú oktatásban részt vevők mellett egyetemi hallgatókat is fogadnak, ugyanis 2019-ben elnyerték a Pécsi Tudományegyetem képzőintézményi címét: ennek birtokában fogadhatják a hallgatókat mint gyakorlati és vizsgahely. 
2017-ben öt évre kapott intézményvezetői megbízatást Varga Anna Éva a város közgyűlésétől, amelynek közeleg a cikluszárása. A fenntartó önkormányzat már kiírta a pályázatot a vezetői posztra, amelyről várhatóan a júliusi ülésen döntenek majd a képviselők. 
A ciklusértékelés kapcsán Varga Anna Éva vázolta, hogy az idei év elején egy átfogó ellenőrzést tartott intézményükben a Fejér Megyei Kormányhivatal a Magyar Bölcsődék Egyesületének szakértőivel együttesen. Ez egy összetett, teljes átfogó törvényességi-működési átvilágítás volt, amelynek végén a tagbölcsődék kiemelkedő szakmai munkájukért kiváló minősítést kaptak. 
Varga Anna Éva köszönettel és hálával beszélt a szülőkről, akik mindig nagy segítséget nyújtanak adományaikkal, munkájukkal. Két tagbölcsődében jelenleg is öt udvari homokozó felújítását finanszírozzák. A Hankook Tire Magyarország Kft. minden évben pályázati támogatással segíti a bölcsődék kisebb-nagyobb fejlesztését, karbantartását, megújulását. 


Természetesen vannak elképzelései a jövőre vonatkozóan az intézményvezetőnek, a többi között az, hogy újraindítsa a bölcsődei pluszszolgáltatásokat, például a baba-mama klubot, a játszócsoportot, a baba-mama tornát, amelyeket a koronavírus-világjárvány ideje alatt szüneteltetni kellett, valamint újabb szolgáltatások bevezetésével emelje az intézmények színvonalát, a többi között baba-mama jógával, bölcsődei gyermekfelügyelettel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában