A jogász válaszol

2022.07.16. 11:00

A végrehajtási fokozatokról

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A szabadságvesztés végrehajtásának több fokozata van. A bíróság a szabadságvesztést kiszabó ítéletekor meghatározza, hogy milyen fokozatban kell azt letölteni. 
Az alábbi végrehajtási fokozatok vannak: Fogház: ez a leg­enyhébb végrehajtási fokozat. Az elítélt életkörülményei ebben a formában hasonlítanak leginkább a szabad élethez. Az elítélt a végrehajtási intézeten belül felügyelet nélkül, szabadon mozoghat, a körletek és a zárkák nyitva vannak. Az elítélt saját költségére vásárolhat. Az elítélt ebben a végrehajtási fokozatban rendelkezik a legerősebb kapcsolattal a külvilággal. 
 

Börtön: átmenet a fogház és a fegyház között. Az elítélt magaviselete függvényében lehetőség van eggyel enyhébb (fogház), és eggyel súlyosabb (fegyház) büntetés-végrehajtási fokozatra is változtatni. A börtönben az elítéltek életrendje pontosabban meghatározott, folyamatos irányítás és felügyelet alatt állnak. Jó magaviselet esetén azonban lehetőség van engedmények és külön engedélyek megszerzésére, amelyek leginkább az objektumon belüli szabad mozgásra, valamint külső munkavégzésre vonatkoznak. 
 

Fegyház: a legszigorúbb végrehajtási fokozat. Az elítéltek életrendje részleteiben is meghatározott, mindennapjaik során állandó irányítás és felügyelet alatt állnak. A fegyház fokozatban fogvatartottak kizárólag engedéllyel és felügyelet mellett mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézet objektumain és körletein belül is. Külső munkában csak különleges esetben és engedéllyel vehetnek részt, kizárólag abban az esetben, ha a külvilágtól való elhatárolásuk megoldható. A körleteket elkülönítik a végrehajtási intézet egyéb részeitől. 
Fegyház esetében a büntetés négyötödének, börtön esetében a büntetés háromnegyedének, fogház esetén a büntetés kétharmadának letöltését követően lehet feltételesen elhagyni a bv-intézetet. 
 

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában