A jogász válaszol

2022.07.02. 17:00

A szülőtartás kötelezettségéről

A nagykorú gyermeknek a szülő felé fennálló tartási kötelezettsége a rokonoknak, különösen a közeli rokonoknak az egymással szemben fennálló támogatási kötelezettségéből ered.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A szülő akkor jogosult a tartásra, ha magát önhibáján kívül nem képes eltartani. A nagykorú gyermek a feltételek fennállása esetén sem köteles a szülő tartására, ha a szülőnek van tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa. 
A szülő tartásra való rászorultságánál az összes körülményt mérlegelni kell. 
A rászorultság önmagában nem jogosítja a szülőt a tartásra. További feltétel, hogy a szülő önhibáján kívül került rászorult helyzetbe. Amennyiben a szülő saját hibájából került olyan helyzetbe, hogy tartásra szorul, akkor a gyermeke nem kötelezhető a tartására. 

A tartásnak a szülő oldalán fennálló feltételei esetén, a nagykorú gyermek akkor kötelezhető a tartásra, ha képes a tartási kötelezettségének eleget tenni. Amennyiben a szülő tartásával a gyermek a saját szükséges tartását veszélyeztetné, akkor nem köteles a szülő tartására. 
Amennyiben a tartásra jogosult szülőnek több nagykorú gyermeke van, akkor a gyermekek közösen kötelesek a tartást biztosítani. 
A szülőtartást elsősorban pénzben kell teljesíteni, amelyet időszakonként, rendszerint havonta előre kell megfizetni. A pénzben fizetendő tartásdíj összegét a szülő indokolt szükségletei és a tartásra kötelezett teljesítőképessége alapján kell meghatározni. 
A szükségletek körében az indokolt megélhetési költségeket a lakhatás, étkezés, ruházkodás stb. kell figyelembe venni. Ha a szülő tartásra való rászorultságának oka összefügg azzal, hogy a szülő gondozásra szorul, pl. idős kora, betegsége, fogyatékossága miatt, akkor a tartásdíj összegének megállapításánál a gondozásának és ápolásának a költségeire is tekintettel kell lenni. 

Dr. Unger Zsolt 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában