Könnyedén megdőlhet a rekord

2022.07.20. 15:00

Már a tavalyinál is alacsonyabb szinten a Velencei-tó

Szerda reggeltől ismét levegőztetik a Velencei-tavat, hogy elkerüljék a tavalyihoz hasonló halpusztulást, a berendezések száma idővel a korábbi időszakhoz hasonlón tovább növelhető.

TIHANYI TAMÁS

20220714 Gárdony Nagyon alacsony vízállású a Velencei-tó Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

Fotó: Máté Krisztián

Mint ahogyan azt már napokkal ezelőtt megjósoltuk, a tó vízszintje már kisebb, mint tavaly a legrosszabb napon volt, a következő kánikulai időszak pedig csak tovább ront a helyzeten. A napi párolgás továbbra is egy, másfél centi lehet a szél erősségétől függően, amely megnöveli azt, csapadék pedig továbbra sem várható, az aszály súlyos. Mivel az 1949-ben mért 63 centiméteres vízállást tekintjük jelenleg a Velencei-tónál negatív rekordnak, ebben az esztendőben, ezen a nyáron ez is könnyedén megdőlhet. Július 20-án, szerdán reggel az agárdi vízmérce 68 centimétert mutatott – és tovább csökken. Halpusztulást egyelőre még mindig nem tapasztaltak a MOHOSZ halőrei, de ez bármelyik napon megváltozhat, a tó állapotát ezért folyamatosan figyelik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában