Figyeljünk oda egymásra

2022.07.25. 08:00

Hasznos tanácsok, amikor már perzselő a forróság

Körmendi Erzsébet

Fotó: Shutterstock

Dunaújváros - A hőség és a hőhullámok mindannyiunk szervezetét erősen megterhelik, de ismertek az egészségre gyakorolt kedvezőtlen hatásai is. Hasznos tanácsokat fogalmaz meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. 
A teljesen egészséges, fiatal szervezetet is megviseli a kánikula, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, amelyeknél a nagy meleg káros egészséghatásai fokozottabban jelentkezhetnek. A legesendőbbek ebből a szempontból a csecsemők és a kisgyermekek, az idősebbek, a fogyatékkal élők, a krónikus betegségben, a szívbetegségben és magas vérnyomásban szenvedők. 
Néhány jó tanács hőség idejére! Amennyiben lehetséges, kerüljék a szabadban, különösen a napon való tartózkodást a legmelegebb időszakokban. Az éjszakai és reggeli órákban hűvösebb a levegő, ilyenkor érdemes az ablakot, zsalut, redőnyt nyitva tartani. Napközben érdemes ezeket zárni, a megfelelő árnyékolásról gondoskodni. Amennyiben lehetséges kerüljék a megerőltető fizikai tevékenységet. Csecsemőket, kisgyermekeket csak árnyékban levegőztessék, fokozottan figyeljenek rájuk. 
Ha elhagyják hűvös otthonaikat, viseljenek természetes anyagból készült, bő szellős, jó nedvszívó képességű és légáteresztő, világos ruházatot. Viseljenek széles karimájú kalapot vagy sapkát és napszemüveget. Rendkívül fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitel. Kerülendők az alkoholos, magas koffeintartalmú italok. 

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában