Jegyzet

2022.07.03. 18:27

Építsd a kertet tovább...

Várkonyi Zsolt

Fotós: Máthé Daniella

Fotós: Máthé Daniella

Milyenek is vagyunk mi emberek? Nem csigázom tovább az érdeklődésüket. Különbözőek. Nem csak más élőlényektől, hanem egymástól is. Egy dologban azonban nagyon is hasonlóak vagyunk. Utáljuk a trópusi meleget, amikor nyakunkon a forróság. És persze a hideget is, amikor a nyárnak még híre hamva sincs. Rácsodálkozunk a valaha volt legalacsonyabb dunai vízállásra, egy kiszáradt folyómeder látványára, az évszázada nem tapasztalt hőmérsékleti csúcsra, vagy a napi hőfok több, mint tízfokos zuhanására, és mindenre, amit a közösségi média feldob. És persze szaladunk nyaralni és költeni, mert az elmúlt két évben ezt nem tehettük. Eközben a nagyvilágban is zajlik az élet, háború, migráció, terrorizmus, természeti katasztrófák, amelyek mögött mind-mind emberi sorsok vannak. Energia-, élelmiszer válság, recesszió és minden, ami ezekből következik. Előttünk játszódik, velünk történik mindez. Ideje, hogy visszavegyünk abból a fordulatszámból, abból a tempóból, abból a túlfogyasztásból, amit az élet ránk kényszerít!
„Ember, a világ két kezedtől sír, egyikkel a kerted ásod, másikkal a sírt. A másik tudod bőven várhat rád, építsd a kertet hát tovább, s közben a Mindent jól vigyázd!” – hallgatom, ahogy Révész Sándor kiváló zenésztársaival énekli ezt „Vigyázz a madárra!” című nagyon szép dalban. Nem is kell ezt magyarázni, ebben a közel négy évtizede készült remekműben minden benne van, mintha ma íródott volna. Csak az abban elhangzottakat meg kellene fogadnunk!

Vezető képünk illusztráció. 

 


 


 

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában