Dunai túra ladikkal

2022.07.07. 17:00

74 évesen ladikkal indult Dunaújvarosból a Fekete-tengerig

Mészáros János neve nem ismeretlen azok előtt, akik szeretik és tisztelik mindazokat, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól. Talán legismertebb vállalkozása az volt, amikor az ausztráliai Perth-ből négy sivatagon át elkerékpározott Sydney-be. (Az akkori úttal a sclerosis multiplex elnevezésű betegségben szenvedők sorsára kívánta felhívni a figyelmet.) Idővel aztán érdeklődése egyre inkább a vízisportok felé fordult, egyre több időt töltött a hullámok hátán.

Az egykori ultratriatlonista 74 évesen végül úgy döntött, hogy barátjával, az 57 éves paksi Csipszer Jánossal a dunaújvárosi Szalki-sziget RÉV kikötőjéből leevez egészen a Fekete-tengerig, Sulináig. A rajt július 4-én, hétfőn volt, onnan nagyjából hét kilométeren át, Dunavecséig elkísérték a párost Szipola Antal vezetésével a székesfehérvári Vitál Club kajakosai is. Mészáros Jánosék úgy tervezik, nagyjából húsz-huszonöt nap alatt teszik meg a távot a tengerig, nappal haladnak, az éjjeleket pedig „nomád” körülmények között töltik: először például egy homokzátonyon aludtak meg. „Védlizve” haladnak, ami azt jelenti, hogy a hatméteres alumínium csónak végében lévő villába kell helyezni és jobbra-balra mozgatni az evezőt az előrejutás érdekében. Szerdán délben a szerbiai Apatinig jutott a csónak és két utasa: az 1579 kilométeres ladikos Al-Duna Delta túra folytatódik.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában