Már üzemel a szigeten az Építészfesztivál

2022.06.29. 09:00

Tizenhét workshopon dolgoznak az alkotótábor résztvevői a kempingben

Hétfőn várostúrával, workshop-börzével elkezdődött a Future Perfect Építészfesztivál a Szalki-szigeten található kempingben. Kedden pedig már javában munkálkodtak a résztvevők az alkotótáborban, amelynek eredményét bárki szemlézheti majd egy összművészeti programsorozat keretében az előttünk álló hétvégén.

Szabó Szabolcs

Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az alkotótábornak helyet adó kempingben a szervezők részéről Winkler Ákos és Csanády Anna lapunknak elmondta: - Az Építészfesztivál évről évre az építészethez kapcsolódó téma feldolgozására vállalkozik workshopok, előadások, beszélgetések és más kulturális, közösségi események formájában. A legutóbbi két évben Balatonaligán és Pilisvörösváron táboroztunk. Idén előbb fogalmazódott meg az alkotótábor és a fesztivál tematikája majd ehhez kerestünk egy minden szempontból megfelelő helyszínt, így találtuk meg Dunaújvárost. Az idei téma a jövőről való gondolkodás, az aktuális és az előttünk álló válságokra adható építészeti és elméleti válaszok keresése. A tematika két hívószó, a reflektív és a spekulatív szavak köré szerveződik, amelyek a jövőről való gondolkodás két fajtáját határozzák meg: előbbi a jelen körülményeire vagy a múlt emlékeire reflektáló, utóbbi a jövőbe tekintő, kísérletező hozzáállást jelenti. 

Az alkotótáborban zajló workshopok és a fesztivál során megrendezett programok ezen tematikához kapcsolódnak. Összesen tizenhét workshop – Fürdőszoba a Dunán, Gépkeltető, Zegi Fatörzses, Főtér és prezentáció, aelia muri, Tutaj és totem, Összekötött pályák, Strandkönyvtár, káoszkurátorok, Design fenntarthatatlan időkre, Spekulatív valóságok, Újváros – workshop, (Dunaúj)városi ökológia, Last&Fund Futures, Secondhand utópiák, Hetedik, Panelkapcsolatok - keretében ötletelnek-munkálkodnak-kísérleteznek az építészhallgatók és a hozzájuk csatlakozó társtudományok képviselői, valamint képzőművészek és zenészek is. A hét két részre bomlik, a közel száz résztvevő elméleti és performatív workshopokon vehetnek részt, a munkát előadások, koncertek és filmvetítések egészítik ki. Az alkotóhét eredményét egy minden érdeklődő számára nyitott összművészeti programsorozat zárja szakmai előadásokkal, bemutatókkal, koncertekkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában