Jótékonysági koncert

2022.06.14. 11:30

Sokan hallották meg a jóra hívó szót

Nemes cél érdekében koncertet szervezett a Pentele Baráti Kör Egyesület, az idei Pentele napok keretében. Az óvárosi Szentháromság római katolikus templom és környezete szépítésének javára június 12-én 17 órakor jótékonysági eseményt tartottak.

Török Tímea

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros - A Pentele Baráti Kör elnöke, Pálinkás Bertalan szerint a műemléki, tájképi, városképi, helytörténeti és hit­életi jelentőségű a pentelei katolikus templom. Az épület történelmi enteriőrje olyan helyi jelentőségű műkincseknek ad otthont, mint szobrászművészünk, Berán Lajos krisztus szobra, mögötte a freskón védőszentünk Szent Pantaleon, aki még a festett üvegablak jobb oldalán is ránk pillant. Sajnos azonban tavaly óta – néhány esküvő kivételével – bezárták a templomot. Ezért sokakhoz elért a jótékonyságra hívó szó. 

A templom akusztikája és a Dunaújvárosi Vegyeskar előadásában elhangzott egyházi remekművek éteri élményt nyújtottak Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap 

 

A koncertre látogatók 1500 forintért megvásárolható támogatói belépőkkel közvetlenül járulhattak hozzá a felvállalt nemes célhoz. Nagy volt az érdeklődés, már napokkal a koncert előtt elkelt minden belépőjegy, és a templomi padsorokon túl további ülőalkalmatosságokat is be kellett állítani a hallgatóságnak. A célhoz társuló hívogató program a térség meghatározó művészeinek és együtteseinek önkéntes felajánlásával állt össze, s a rendkívül impozáns repertoár vasárnap telt házat eredményezett. 
Baltási Nándor plébános megbízásából dr. Fekete Gábor Lajos tartotta az ünnepi nyitóbeszédet. Sok más mellett biztosította a megjelenteket, hogy a miserendben Pentelére került a szombat 18 órai mise. 


A koncert ünnepélyességét a szólóéneklés kiválósága, Németh Irma Mária-dalokkal alapozza meg, majd a Móricz iskola két kórusa hangulatos népdalcsokorral és Mozart-füzérrel jelentkezett. 
A templom kiváló akusztikája kiválóan érvényesül régi szerzemények előadásában, így a térségünkben már jól ismert duó, Pálinkás Eszter és Beke Beáta fuvola-gitár játékában, továbbá a tágabb körökben is közismert Teleki Miklós orgonaművész előadásában, aki a templomi orgonánk határait majd Händel és Vivaldi virtuóz darabjaival is próbára tette. Meghallgathattuk előadásában a Fantázia és fúga című művet is. 


József Attila egyik leghíresebb, nagyhatású költeményét a színházi és filmes berkekben is kiemelkedő színművész, Őze Áron mondta el. 
A neves dunaföldvári Annamatia női kórus megerősített összeállításban egy híresen szép Delibes-kismisét adott elő, majd az alapításának 70. évfordulóját ünnepelő Dunaújvárosi Vegyeskar egyházi remekművekkel, köztük ritkábban hallható, felfedezésre érdemes szerzeményekkel zárta az ünnepi programot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában