Eredményhirdetés

2022.06.14. 17:30

Hulladékcsökkentési hét: második lett a Dutrade

Sikeresen zárult a Dutrade Zrt.-nél az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR), amely Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya. A minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő programsorozat hazánkban is egyre népszerűbb, és ehhez a programhoz csatlakozott 2021. november 20–28. között a Dutrade Zrt. is. Az eredményhirdetésre 2022. június 9-én került sor, ahol a vállalkozások kategóriájában a Dutrade Zrt. a második helyezést érte el.

Szentes Kitti

Dunaújváros - De mi is ez a kezdeményezés? Miről is szól a kampány? - egyebek mellett erről kérdeztük Koncz Juditot, a Dutrade Zrt. környezetvédelmi szakértőjét. 
– Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) 2009-ben indult útjára, amelynek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Minden évben egy téma köré szerveződnek a programok, 2021-ben a hét kampányának címe a „Körkörös közösségek” volt! 

A hulladékcsökkentési hét részeként workshopot tartottak a Dutrade központi irodaépületében Fotók: Szentes Kitti

Ennek a jelmondatnak a szellemében igyekeztünk olyan programokat kitalálni, hogy megfeleljünk a szervező ÉMI Nonprofit Kft. elvárásainak. Nagy kihívás volt a kampány megszervezése, hiszen javában tartott még a járványidőszak, a hulladékcsökkentési hét célja pedig éppen a munkavállalók mozgósítása, a környezettudatosságra való ösztönzés volt. Ezért a hulladékcsökkentési hetet megelőzte egy négy részből álló cikksorozat, amelyet hetente megküldtünk e-mailben a dolgozóink részére, ezzel igyekeztünk segíteni a ráhangolódást a közelgő programokra. 

A cserebere keretében megunt tárgyak találtak új gazdára

– A cikkek, kisfilmek témái voltak a többi között a fenntartható divat, az élelmiszer-pazarlás vagy az új ökológiai mumus: az elektromos járművek – folytatta a beszámolót Koncz Judit. 
A program részeként work­shopot tartottak a cég központi irodaépületében, amelyet Virágné Brust Mónika minőségfejlesztési vezető nyitott meg. Ezután következett Koncz Judit környezetvédelmi szakértő vitaindító, gondolatébresztő előadása a körkörös gazdasági modellről, a fenntarthatóságról, az ökológiai lábnyom fogalmáról. 
A meghívott vendég a Dutrade Zrt. veszélyes hulladékainak elszállítója, a Wa­lore Solutions Kft. ügyvezetője, Szűcs Attila volt. 
Az újrahasználat jegyében az egyik legsikeresebb a cserebere-akciónap volt, amely végül a meghirdetett egy nap helyett egész héten tartott. Folyamatosan érkeztek a megunt vagy feleslegessé vált tárgyak, és újra gazdára találtak. 

Többzsáknyi hulladékot gyűjtöttek össze a szemétszedés során

A cég lelkes munkavállalói készítettek egy komposztálót is, amelynek beüzemelése idén tavasszal meg is történt. 
– A hét záróeseménye egy szemétgyűjtés volt, aminek keretében a dunaújvárosi és a vidéki telephelyek környezetét tisztítottuk meg. Minden akciót dokumentáltunk, és megküldtünk az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezőinek. Célunk az volt, hogy korunk sokszor hangoztatott környezetvédelmi fogalmai, mint pl. fenntarthatóság, ökológiai lábnyom ne távoli, megfoghatatlan kifejezések legyenek, hanem értelmet nyerjenek a hétköznapok hulladéktermelődésének csökkentésében – zárta gondolatait Koncz Judit. 
Lokálpatriótaként külön öröm számomra, hogy egy dunaújvárosi vállalat ilyen szép eredményt ért el. David Attenborough szavaival élve, a mi felelősségünk minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy egy olyan bolygón éljünk, amely nemcsak nekünk, hanem minden földi életnek otthont ad. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában