Kánikula

2022.06.30. 07:00

Ha lehetőségünk van rá, akkor vigyük fürdőzni a kutyusokat is

A kánikulában nemcsak mi, hanem négylábú kedvenceink is ugyanúgy kínlódnak, és ahogy nekünk, úgy nekik is a legkézenfekvőbb felüdülést a fürdőzés jelenti.

Molnár Emese

Fotó: LI

Több fórumon igyekszik megannyi szervezet felhívni elsősorban az ebtulajdonosok, de mindenki más figyelmét is arra, hogy milyen előírásokat, ajánlásokat tartsanak be ahhoz, hogy a házi kedvenceknek is gondtalan legyen a nyári szünet, és hogy átvészeljék a kánikulai időt. 

Rosie, a staffordshire terrier kölyökként még félt egy kicsit a strandolástól, de ma már ő is tudja a tutit! Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Engedelmükkel megosztanám a kutyusommal való három és fél év együttélésünk során szerzett tapasztalataimat, amik alapján tudatosan készültem az idei strandszezonunkra. Nyilván mindenki ismeri a saját kutyája szokásait, mi az, amit szeret, s mi az, amit nem. Johnny egy hűséges, ám kellő személyiségtudattal, nagyfokú makacssággal, kíváncsisággal és önfejűséggel megáldott mopsz, aki imádja a vizet és a kövek közti felfedezést. 

Johnny, a mopsz szeret a vízcseppekkel játszani Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Mindezek tükrében a fürdőzéshez szükséges felszerelésünk a következő elemekből áll: cápauszonyos mentőmellény (mert amikor hadakozik a vízcseppekkel, hajlamos kizökkenni és elsüllyedni); 15 méter hosszú tereppóráz (hogy legyen mozgástere, szükség esetén pedig ki/vissza lehessen húzni); a gazdinak vízi cipő (hogy a kavicsos talajt jobban bírja). Nem túl drága, 3-4 ezer forintos tételekről van szó, de nagyban megkönnyítik a közös fürdőzést. 

Ha meglátja Inka a vizet, azonnal oda- és belefut Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap 

Nemcsak az emberek, hanem minden élőlény számára életveszélyes, ha a nagy melegben, a napon álló, zárt autóban hagyjuk. Erre a többi között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) is rendszeresen felhívja a figyelmet. Mint azt az idei kampányukban is részletezik, a 30 °C-os melegben körülbelül tíz perc alatt 70 °C-ra forrósodhat az autó belseje. Az ennyire magas hőmérsékletnek kitett háziállat szervezetét rövid időn belül súlyos egészségkárosodás érheti, és akár halállal is végződhet a pár percnyi figyelmetlenség. 
Előfordulhat, hogy hőgutát kap a kutya, ennek tüneteit észlelhetjük, ha az ebnek ijedt és zavart a tekintete; nyugtalan vagy elfekszik; zihál, szaporán lélegzik, fújtat; csorog a nyála vagy hány; a testhőmérséklete 42 °C fölé emelkedik. 
Ha ezt tapasztalja a gazdája, akkor ilyenkor az elsődleges cél a kutya testhőmérsékletének gyors és hatékony csökkentése, amíg az eb eljut az állatorvoshoz. Különböző módszereket alkalmazhatunk: nedves textillel (lepedővel, törülközővel) tekerjük be a testét vagy fokozatosan csökkenő hőmérsékletű vízzel hűtsük. Ha van kis medencénk, töltsük meg vízzel, és fektessük bele, de jó szolgálatot tehet a benzinkutakon vásárolható, nagy jégkockacsomag is, amelyből tegyünk párat (testmérettől függően) a kutya teste köré. 

Kodiak, a malamut csak pacsálni szeret, de azt még a jeges Dunában is szívesen Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Nyilván a legjobb védekezés a hőguta ellen a megelőzés. A legfőbb tanácsok között van az, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük. A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre. Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely. Mindig legyen az itatótáljában friss ivóvíz. 

Izzy egy vizslador Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nem ritka az, hogy a házi kedvenceket is elviszik magukkal a gazdik a nyaralásra. A külföldi vakációk kapcsán a NAV megjegyezte, az EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerinti illetékes állatorvos állított ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában