Kisvirág és Pillecukor

2022.06.22. 08:00

A babona és a rossz marketing ellen dolgoznak

Török Tímea

Ma már tudományos tény, hogy az állatok és a házi kedvenceink, mind a testünk mind pedig a lelkünk egészségének őrei, hiszen akik valamilyen kisállatot tartanak, általában ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és jobb egészségi állapotnak örvendenek. Kimutatták, hogy a háziállatok puszta jelenléte pozitívan befolyásolja a vérnyomást, vagy akár a koleszterinszintet, a kutyák gyakoribb mozgásra késztetik a gazdájukat, a macskák dorombolása pedig elősegíti a csontok regenerálódását. 

A gyerekek megtanulhatják, hogyan kell bánni a cicákkal Fotó: amatőr

Ezért sok állat jelen van a gyógyításban is. A legtöbben általában a kutyákra és a lovakra asszociálnak terápiás állatként. 
Gazdiként magam is tapasztalom, hogy a kutyák milyen gyorsan tanulnak és könnyen szocializálódnak, alkalmazkodnak. Ezzel szemben a cicák nem akarnak feltétlenül megfelelni mások elvárásának. Sokkal önfejűbbek, kis képzavarral élve amolyan „magányos farkasok”. Ezért mielőtt Szepessy Lócsi Angélával, a dunaújvárosi Törpi Bölcsi alapítójával erről a témáról beszélgettem, nem hittem volna, hogy a másik társ­állat, ami terápiás segítséget nyújthat, az pont a macska. 
– A Duna Dog Center Kutyaiskola alapítványa aktív résztvevője térségünkben az állatvédelemnek. Oktatási intézményekbe járnak felvilágosító és bemutató órákat tartani, illetve elérhetőek náluk az állat-asszisztált foglalkozások is. 

Kisvirág, egy hatalmas, szelíd, doromboló lustaság Fotó: amatőr

A Törpi Bölcsi munkáját is segítik, trénereik már négy mentett kutyánk rehabilitációját végezték sikerrel, így sikerült azokat örökbe adni. Most egy újabb lépést tettünk közösen előre. Kisvirág nevű cicánk a Bárka Cicamentő Közhasznú Alapítványtól került a gondozásunkba. Születése után két testvérével bálázógépbe dobták meghalni. Nos, Kisvirág megmenekült a haláltól, és mára a mentett cicák hírnöke lett. 
– Hamarosan rendszeresen gyerekfoglalkozásokon vesz részt, ahol a kicsik megtanulhatják, hogyan kell bánni a cicákkal, továbbá mit kell tenni, ha sérült vagy kidobott állatot találnak. Kisvirág nagyon fontos feladata az is, hogy eloszlassa az emberek félelmét a fekete cicákkal kapcsolatban. Mert a rossz marketing miatt ők a legtöbb esetben nem találnak örökbefogadóra. Virág első bemutatkozása a kutyasuliban nagyon jól sikerült. Ő egy hatalmas, szelíd, doromboló lustaság. Nem túl aktív, de a gyerekek még arra is rá tudták venni, hogy párszor átbújjon velük az alagúton. 
– A sikeren felbátorodva hamarosan Pillecukor nevű cicánk is csatlakozik prevenciós állatvédelmi programunkhoz. Pille imád gyerekek közt lenni, aktívan részt vesz a játékban, fáradhatatlanul pörög a kicsikkel. A két cica teljesen más személyiség. Virág segíteni fog a stresszoldásban, kapcsolatteremtésben, Pillecukival pedig a gyerekek a foglalkozást egy nagy közös hancúrozással zárhatják. 
– Végül nem mulaszthatom el kihangsúlyozni, hogy a legfontosabb a preven­tív állatvédelem. Itt az ivartalanításra, a megfelelő tájékoztatásra és ismeretterjesztésre gondolok a felelős állattartással kapcsolatban – mondta el a Törpe Bölcsi állatmentő szervezet alapítója, Szepessy Lócsi Angéla. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában