Dunaújváros

2022.05.31. 20:00

Ünnepélyesen felavatták a Duna Plazma centrumot

Ünnepélyes keretek között megnyílt a Duna Plazma május 31-én, kedden Dunaújvárosban. A hivatalos megnyitó apropóját az adja, hogy a centrum most érte el a teljes kapacitását a Valentin-napi átadó óta. Jelenleg harminc helyi polgárnak ad munkát.

Kállai Félix

Fotó: Zsedrovits Eniko

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, Mezei Zsolt, Dunaújváros MJV városüzemeltetési ügyekért felelős általános hatáskörű alpolgármestere, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, Gyenes Éva, a Dunaújvárosi Óvoda intézményigazgatója, Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezetének vezetője.

Mezei Zsolt, dr. Mészáros Lajos, Görbe Tamás és Dósa Dorottya a megnyitón Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A köszöntők után Görbe Tamás ügyvezető beszédében elmondta, jó érzés azt látni, hogy Dunaújvárosban is ennyire erős az összetartás, az emberek fogékonyak a segítségnyújtásra.  A vérplazma biztosítása egyszerre kínál egészségmegőrző lehetőséget azoknak, akik részt vesznek benne, ugyanakkor pótolhatatlan segítséget is nyújt bizonyos betegségben szenvedőknek, akik más módon nem kaphatnák meg az életmentő gyógyszereket. A vérplazma segít az immunhiányos betegeknek, a vérzékenységben szenvedőknek, a súlyos égési sérülteknek és a transzplantáción átesett betegeknek. A plazmaadók folyamatos egészségügyi kontrollban részesülnek, és amellett, hogy nemes ügyet segítenek, kereset-kiegészítésben is részesülnek. Ezáltal sok dunaújvárosi család számára tudnak segítséget nyújtani, hiszen az elsődleges küldetésük, jót tenni. A Duna Plazma átvállalta a dunaújvárosi óvodák számára az életmentő EpiPen injekció biztosítását. Megismerve azonban az óvodák helyzetét, látták, hogy további támogatásra is szükség van. Ezért kezdeményezték az óvodák számára a jótékonysági gyűjtésüket. 

Ezt követően Dósa Dorottya centerkoordinátor lépett a mikrofonhoz. Elmondta, hogy kétéves előkészület előzte meg a Duna Plazma megnyitását, de a terveknek megfelelően február 14-én, Valentin-napon megnyíltak az online foglalási kapuk. Akkor még húsz fővel várták a vendégeket. A kollégák nemcsak munkájukkal járulnak hozzá a center sikereihez, hanem rendszeres plazmaadással is. A cél az volt, hogy olyan munkahelyet hozzanak létre, ahova a kollégák örömmel járnak be dolgozni, és szeretettel végzik a tevékenységüket. Ahol a vendégeket mindig mosollyal és a legnagyobb szakértelemmel fogadják, a vendégek pedig szívesen mennek vissza hozzájuk. A Duna Plazma rendszeresen szervez extra és tematikus napokat, ahol meglepetésekkel várják a plazmaadókat. A társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartják, ezért márciusban a víz világnapja alkalmából a helyi búvársulit támogatták, áprilisban egy hemofíliás betegnek segítettek, májusban pedig az óvodákat támogatják. A centerkoordinátor ígéretet tett arra, hogy a helyi civil szervezetek, alapítványok a jövőben is számíthatnak a segítségükre. Dósa Dorottya végezetül elmondta, hogy büszke arra a becenévre, amelyet a vezetőség adott nekik, hiszen Dunaújváros tényleg egy Csodaújváros!

A következő felszólaló dr. Mészáros Lajos volt, aki kiemelte, öröm számára, hogy Dunaújváros gazdagodott egy komoly beruházással, ráadásul a szívéhez oly közelálló egészségügy területén. Elmondta, hogy a vérplazma egy olyan gyógyszer-alapanyag, amely mesterségesen nem állítható elő, csak élő emberi donorokból nyerhető. A plazmából számtalan, súlyos betegséget gyógyító gyógyszer állítható elő, amelyekre – mint volt kórházigazgató, ezt nagyon jól tudja – az egészségügy területén nagy a kereslet. Éppen ezért fontos az, hogy a kellő mennyiségű vérplazma rendelkezésre álljon. Ehhez az új dunaújvárosi centrum is hozzájárul. Dr. Mészáros Lajos kiemelte, hogy plazmadonor csak az lehet, aki vért is ad, a vérkészítmények pedig rendkívül fontosak a betegellátásban, és a plazmadonáció nem csökkentheti annak mértékét. Az óvodáknak szánt támogatást üdvözölte a térség országgyűlési képviselője, és kérte, hogy ehhez a nemes gesztushoz csatlakozzunk minél többen. 

Ezt követően Barta Endre mondta el megnyitó beszédét, amelyben személyes tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. Elmondta, hogy még a megnyitás előtt találkozott a vezetőkkel, akik élénken érdeklődtek a helyi közösség iránt. Örömteli volt számára az a hozzáállás, amelyet tanúsítottak a helyiek irányába. Erről tettek bizonyságot a megnyitás óta a nemes felajánlásaik által. Háláját fejezte ki az önkormányzat nevében a foglalkoztatásért és a társadalmi felelősségvállalásaikért is. 

A beszédek után ünnepélyes keretek között adták át Gyenes Éva igazgató asszonynak a dunaújvárosi óvodák számára összegyűjtött támogatást, amely egymillió-kétszázezer forintot tett ki. Megköszönték minden anonim felajánlónak a támogatását, és külön kiemelték Juhászné Bokor Brigittát, aki a mezőfalvi Makk Marci és Makk Marcsi bölcsődével karöltve százezer forinttal támogatta ezt a nemes ügyet.

Ezt követően a Bóbita óvodából Éliás Milán egy rendkívül vicces mesét adott elő, és annak epizódjait rajzos formában is prezentálta, majd táncos műsort tartottak az óvodások, amit vastapssal jutalmaztak a megnyitó résztvevői. Az óvodások jutalmul ajándékokat kaptak, a felkészítő pedagógusok munkáját pedig virággal köszönték meg a centrum vezetői. 

A szívet melengető előadás után dr. Mészáros Lajos, Mezei Zsolt, Görbe Tamás és Dósa Dorottya ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is átadták a dunaújvárosi centrumot.

A szalagátvágást követően Ládi Eszter főorvos vezette körbe az épületben a vendégeket, megmutatva a Duna Plazma termeit és az ott folyó munkát. Egy szinttel feljebb a Százszorszép tagóvoda picinyei táncos produkcióval készültek, a vendégek nagy örömére. A pincérek pezsgővel várták az állófogadásra érkezőket. A centrumvezető és az ügyvezető baráti köszöntőt tartott a felajánlók felé, majd vendégeiknek megköszönték a részvételt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában