Komoly a bírság

2022.05.18. 10:00

Most kell a parlagfű ellen erősen védekezni

A vegyszeres gyomirtási munkákat most kell elvégezni.

bama.hu

Fotó: Varga Zsófia

A parlagfű pollenjére allergiások nyár végi–kora tavaszi mindennapjait megkeserítő gyom növekedését megakadályozó intézkedéseknek már itt az ideje – a parlagfű ellen leghatékonyabban a kultúrnövény kelése előtt, vagy állománykezeléssel, a növény 2-4 leveles állapotában lehet védekezni, írja a bama.hu.  

– Jogszabályi előírás, hogy „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani” – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. 

A parlagfűvel fertőzött területről érkező bejelentéseket a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni. 
Fontos tudni, hogy a nem megfelelő védekezés következtében szükséges kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli, továbbá növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül. 

– A parlagfű elleni küzdelmet Baranyában a lakosság, valamint a civil szervezetek is segítették tavaly – tőlük 24 bejelentés érkezett, amelyek néhány kivételtől eltekintve mind megalapozottak voltak – közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal. Kiemelve, hogy amennyiben valaki parlagfűvel szennyezett területeket észlel, bejelentését megteheti e-mailben, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert. A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) weboldaláról elérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában