Ingyenesen lehet csatlakozni a programhoz

2022.05.14. 15:30

Gondosóra: segít az idős embereknek

Az elmúlt évszázadokban a családok életében magától értetődő volt a fizikai közelség, a több generáció együttélése. A közös, nagyobb háztartások egyfajta biztonságot nyújtottak, hiszen a családtagok egyszerűen és gyorsan tudtak gondoskodni egymásról. Idővel azonban évszázados szokások szűntek meg vagy alakultak át azzal, hogy a családok szétszóródtak, és mára már egyre kevésbé jellemző a generációk együttélése.

Török Tímea

Az idős családtagról, ismerősökről való gondoskodás, az ő támogatásuk fontos és felelősségteljes feladat, amelyet hozzá kell igazítani a megváltozott körülményekhez és a technológia fejlődéséhez. 
A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek az általuk előre megjelölt kontaktszeméllyel, aki baj esetén közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújthat a problémájukra. 
 

Az ingyenes jelzőeszköz nagyon kis helyet foglal, körülbelül egy gyufásdoboz méretű és súlya mindössze 35 gramm Fotó: gondosora.hu

A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik. Az így kialakuló bizalmi kör egy új típusú jóléti szolgáltatási rendszert hoz létre. 
A program részeként megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, és Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában. 
A Magyarország Kormánya által biztosított programmal a 65 év feletti, otthonukban élő, magyar állampolgárok biztonságát és szeretteinkről való gondoskodást biztosíthatjuk a közvetlen környezet bevonásával úgy, hogy a formális szociális ellátórendszert (mint például: háziorvosok, szakszolgálatok, családsegítők, önkormányzatok) nem szükséges igénybe venni. 
Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot. Az eszköz jelzést küld a diszpécserközpont felé. A diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet. Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt. Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet. 
A segélyhívó eszközzel az idős ember minden körülmény között képes jelezni (a készülék karon vagy nyakban hordva mindig elérhető). Nem kell mást tenni, mint viselni a díjmentes jelzőeszközt. 
 

Rear view of senior sixty year old woman with gray hair holding mug washing down sleeping pill, suffering from insomnia. Elderly retired female taking medicine with water, sitting in bedroom
Idős családtagról gondoskodni felelősségteljes feladat Fotó: Pixabay

A Gondosóra szolgáltatást a program jelenlegi fázisában a magyar tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. biztosítja. 
Minden jelzésre reagál valaki, a megfelelő intézkedések folyamata pontosan szabályozott. A készülék állapotáról (pl. töltöttség) automatikus jelzést is küld, de önállóan nem cselekszik. Fontos, hogy a készüléket rendszeresen fel kell tölteni, és úgy viselni. 
Az is fontos, hogy mire nem használható a jelzőeszköz. Vészhelyzetben továbbra is a 112-t szükséges hívni, a készülék nem riaszt közvetlenül orvost, hatóságot, nem sürgősségi segélyhívó. Indokolt esetben azonban a diszpécserközpont ebben segíthet. 
A készülék kétirányú kommunikációra képes: jelzést ad és a diszpécsertől hívást fogad. Mindig ott van velünk, viseljük, de felhasználása a mobiltelefontól eltér! Nem lehet vele kimenő hívásokat kezdeményezni és külső hívásokat fogadni. 
A biztosított jelzőeszköz nagyon kis helyet foglal, körülbelül egy gyufásdoboz méretű eszköz. Súlya mindössze 35 g, és a nemzetközi IPX6-os szabvány szerinti besorolásnak megfelelően vízálló. Egy fő gomb van rajta, amelynek megnyomásával a felhasználó kapcsolatba tud lépni a diszpécserközpont ügyeletes munkatársával. Az eszköz ekkor úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. 
 

A programhoz alanyi jogon lehet csatlakozni minden 65. életévét betöltött magyar állampolgárnak, akik ingyenesen megkapják a jelzőeszközt. A programba a (gondosora.hu honlapon) regisztráció gombra kattintva tud jelentkezni, az eszközök kiosztása a regisztrációs űrlap feldolgozását követően folyamatosan történik. Az ingyenes jelzőeszközt igényelheti a felhasználó vagy a felhasználó segítője. A készülék használatba vételéhez javasolt olyan segítő regisztrálása, akiket az esetleges riasztás során a diszpécserközpont értesíteni tud. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában