UNIDUNA

2022.05.19. 15:00

Búcsúznak a végzős hallgatók

Szalamanderrel, azaz fáklyás felvonulással vesznek búcsút a Dunaújvárosi Egyetem valétáló hallgatói Dunaújvárostól és az Alma Matertől.

szalamander_cikk_2022

2022. május 19-én megtelik a Dózsa György út és kezdetét veszi este a Szalamander esemény. Ebben az időszakban a végzős (valétáló) hallgatók elköszönnek szeretett városuktól és az Egyetemtől, ahol életük egy részét töltötték.

A rendezvény a Dózsa György úti 33-as kollégium előtt indul este 20:00-kor. Innen nótázva sétálnak el a Városháza térig, ahol el fognak hangozni az ősi, selmeci akadémia szakjainak és az utódszakok himnuszai. Ezután Pintér Tamás, DMJV polgármestere és Fülöp Hunor, a Valéta Biztottság elnöke elbúcsúznak a végzős hallgatóktól.

A beszédek után hátraarcot vesznek a résztvevők, és a Vasmű úton indulnak tovább, ahonnan a Kossuth Lajos utcára kanyarodva és azon végig sétálva érkeznek meg a célállomásukhoz, az Alma Mater elé. Itt Dr. András István rektor úr búcsúzik el a valétálóktól, majd nótázással elköszönnek az Intézménytől. Végezetül Dr. Molnár László alias Laci bácsi tiszteletére eléneklik a „Tavaszi szél vizet áraszt” című nótát és az esemény zárásaként pedig a Magyar Himnuszt.

A menet elnevezését a foltos szalamandra nevű gyíkról kapta, minthogy a szalamandra kígyózó mozgását utánozza az utca egyik oldaláról a másikra történő vonulás, amihez a bányászlámpák mozgó fényei sejtelmes megvilágításukkal különös hangulatot adnak. A felvonulást mindig szürkületkor tartották, amikor a világító bányalámpák és a fáklyák fényeinek játéka a leghatásosabb volt.

Az eseményre sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket, akik szívesen tartanának a végzős hallgatókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában