Kimentették

2022.05.11. 12:05

Beszorult egy őz a Jószoli Bercsényi úti otthonának kerítésrácsai közé

Molnár Emese

FRISSÍTÉS - Őzet mentettek a dunaújvárosi tűzoltók (KATASZTRÓFAVÉDELEM)

Fémkerítés két eleme közé szorult egy őz május 11-én reggel Dunaújvárosban. A helyi hivatásos tűzoltók pléddel takarták le a riadt állatot, majd kézzel feszítették szét a két kerítéselemet. A kimerült őzet a mezőfalvai önkéntes tűzoltó egyesület szállította el a helyszínről. 

Szerkesztőségünk először a Szabó Magda Református Iskola igazgatónőjétől, Farkas Mártától értesült az esetről: „Ma reggel betévedt egy őz a városba, az iskolánk előtti Jószolgálati Otthon udvarába. Kijönni már nem tudott, mert beszorult a kerítés rácsai közé. Fájdalmasan sírt, segítségért könyörgött. Sokan aggódtunk hogyléte miatt, ezért riasztottunk mindenkit, akit lehetett. Rekord gyorsasággal jöttek a tűzoltók, majd az állatvédők, és még mások is...és kiszabadították az őzet. Megvizsgálták, s nem találtak olyan sérülést rajta, ami miatt ne engedhették volna szabadon. Tehát, tudatjuk mindazokkal, akik aggódtak, hogy az őz jól van, visszakerült élőkörnyezetébe”.

Az iskola jelezte az esetet Pethes Bálintnak, a Mezőfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának is (ők voltak azok, akik tavaly befogták az iskola egyik páros ablaka közé szorult kis denevért). Pethes Bálint lapunknak vázolta, a tűzoltók szét tudták feszíteni a kerítést annyira, hogy kiszabadítsák az őzet. A Jószoli munkatársai vizet hoztak neki, Bálinték pedig felvették a kapcsolatot a budapesti állatkert szakembereivel, hogy mire figyeljenek az őz állapotát illetően. Beszéltek a Vadex munkatársaival is: a sukorói arborétumban van egy állatsimogató, és hogy ha súlyos sérülései lettek volna az őznek, akkor oda szállítják. Ezen állat tekintetében általánosságban meg van az a veszély, hogy a menekülése közben megsérül, de az állapotfelmérés után kiderült, hogy szerencsére nem törte össze magát, csak felületi horzsolásai voltak. Mivel rendkívül stresszes is az állat, ezért kellett sietni a mentésével, illetve ezért is takarták le egy pokróccal. Bálint elmondta, a Nagyvenyim felé vezető út mentén, a repceföldön szabadon engedték az egyéves, mintegy 20 kilogramm körüli nőstény állatot.

Címkék#mentés#őz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában