Fejér

2022.05.27. 11:30

A parlagfű miatt ellenőrzik a megyét

Fejér megyében az erdő nélküli termőterület 20 százalékát, mintegy 62 ezer hektárt érint a határszemle. 24 megyei település teljes külterületén, a zártkerti részeken is zajló ellenőrzéseket a Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának mezőgazdászai végzik, bevonva az Agrárügyi Főosztály növényvédelmi hatóságának szakembereit is.

Brousil Csaba

Fotó: Zantleitner Ingrid

Szeptember 30-ig Csákvár, Újbarok, Balinka, Bodajk, Magyaralmás, Söréd, Bakonykúti, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Káloz, Kőszárhegy, Nádasdladány, Pákozd, Sárosd Sárszentmihály, Mátyásdomb, Kisláng, Vajta, Dég, Hantos, Nagylók, Mezőfalva és Perkáta településen lesz átfogó ellenőrzés – közölte a Fejér Megyei Kormányhivatal. 
A határszemle során a földhasználók, földtulajdonosok jogszabályban foglalt kötelezettségeinek betartását ellenőrzi a hatóság. 
A termőföld művelési ágában bekövetkezett változásokat be kell jelenteni a földhivatalnak, továbbá a termőföldön a gyomnövények megtelepedését és terjedését meg kell akadályozni, a szőlőt és gyümölcsöst pedig művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. 
A hatóság a helyszíni bejárás alkalmával fokozott figyelmet fordít arra, hogy a földhasználó, illetve a tulajdonos termőföldre vonatkozó hasznosítási kötelezettségének eleget tett-e, gyom- és fertőzésmentes állapotban tartja-e ingatlanát. 
Kiemelten fontos feladat a parlagfűvel fertőzött területek felderítése, amelyet a tervek szerint az idén is légi ellenőrzés segítségével tesz a hatóság még hatékonyabbá és eredményesebbé. 
Felhívják a figyelmet arra, hogy az idén a szokásosnál korábban, már május 16-ával elkezdődött a parlagfű-felderítés az egész megye területén. A törvény szerint a földhasználó köteles az ingatlanon már a parlagfű virágbimbójának kialakulását is megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. 
Fontos változás, hogy eljárást kell kezdeményezni a földhasználó/tulajdonos ellen, annak hiányában a tulajdonos, illetőleg a haszonélvező ellen, ha megállapítható, hogy semmilyen parlagfű elleni védekezés nem történt, függetlenül attól, hogy a parlagfű növény mennyire van virágbimbó közeli állapotban, azaz már a száras-leveles állapotban lévő növények esetében is eljárás indul. 
Emellett minden termőföldnek minősülő ingatlanon, a zártkertekben is – építkezni is csak a földhivatal előzetes, termőföld végleges más célú hasznosítását engedélyező határozata alapján lehet, amelynek meglétét szintén ellenőrzi a hatóság. 
Kérik a földhasználókat illetve a tulajdonosokat, hogy a fentiek alapján gondoskodjanak a termőföldek művelési ágának megfelelő műveléséről és hasznosításáról, valamint a folyamatos parlagfű-mentesítésről – olvasható a megyei kormányhivatal honlapján. 
 

Idén korábban kezdődött a felderítés Fotó: MD/TN
Forrás: Mártonfai Dénes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában