Egy igazi ékként tündökölhet

2022.04.04. 08:00

Kerti tavat egyszerűen, néhány lépésben

Ha már fenti cikkünkben kimerészkedtünk a természetbe, maradjunk még ott egy kicsit. Ma már a legtöbb nagy barkácsboltban árulnak műanyag medencéket, amelyek jó kiindulási alapjai lehetnek kis kerti tavunknak.

Déri Brenda

Fotó: Varga Zsófia

Egyre több kertes ház udvarán tűnnek fel mostanság a minidísztavak. Ennek oka talán az lehet, hogy egyre több előregyártott elem kapható ezek kialakításához. És mint ma már szinte mindenhez, ezek elkészítéséhez is lehet a neten videókat találni. Bármelyik nagyobb barkácsboltban árulnak különböző méretű műanyag, méretre és formára alakított tóformákat, amelyeket csak bele kell helyezni a talajba, és gyakorlatilag kész is a kis tavacskánk, írja a feol.hu

 

Nos, mi nem erre a legegyszerűbb módszerre gondoltunk, hanem az ásást, geotex­tíliát és úgynevezett tófóliát követelő kemény munka árán elért kerti tóra. Kezdjük hát a mindössze néhány lépésből álló tóépítést. Először el kell dönteni, hogy mekkora tavat szeretnénk, és hol helyezkedjen el a kertben. Ezután szükség lesz a már említett ásóra, geotextíliára és tófóliára. Nagyon fontos az aprólékos és precíz munkavégzés, főleg azért, mert nem vagyunk szakemberek. Ugyanekkor némi utána­járással és odafigyeléssel mi is könnyen meg tudjuk építeni a kerti tavunkat, amiről meg sem mondanák, hogy nem szakember munkája.

 

No de visszatérve, ha megvan a kiásott forma, a geotex­tília letétele előtt némi tömörítés szükséges a meder falán, itt néhány centiméter vastagon homokot kell leteríteni, majd erre helyezzük rá a geotextíliát és végül a tó­fóliát. Ekkorra már valamennyire formát öltött a tó. Következő lépésként a kőből készülő szegélyezés jön, aminek meglehetősen stabilnak kell lennie, hiszen mind a víz, mind a fólia súlyát ez tartja. Nem mellékesen az az esztétikai feladata, hogy eltakarja a tófóliát. Funkció szempontjából pedig a szegély az, ami összeköttetést biztosít a tó és a környezete között. Érdemes próbafeltöltést végezni, így meg tudjuk nézni, hogy valóban bírja-e a strapát, a víz súlyát. Ha igen, akkor elérkeztünk az utolsó lépéshez. Mégpedig a tó arculatának megalkotásához, melyben két tényezőé a főszerep: az aljzaté és a növényeké.

 

A tó aljzata leginkább kavicsos vagy homokos lehet. A növényvilága azonban ennél jobban variálható. Vannak egyszerűbb és mutatósabb vízinövények. Célszerű párosítani egymással a kettőt, de arra azért vigyázzunk, hogy ne helyezzünk el belőlük túl sokat. Egyszerűbbnek mondható a japán zsurló, a vízisaláta, a széleslevelű gyékény, az óriás valiznéria vagy a fekete sás. Ezeknél valamivel látványosabb a vízitök, a mocsári gólyahír, a fehér kála vagy a tavirózsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában