SZJA-bevallás

2022.04.27. 19:09

Kedvező helyzetbe kerültek az őstermelők

Több ezer őstermelő van megyénkben, akik ezekben a napokban készítik el az adóbevallásukat.

M. I.

Forrás: Szabóné Zsedrovits Enikő

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egy fontos pénzügyminisztériumi álláspont biztosít kedvező helyzetet az őstermelőknek az szja-bevallási útmutatóban: a termelési tényezők hasznosításából, értékesítéséből származó bevételt – a gazdálkodó döntésétől függően – 2021. évben nem kell beleszámítani a kiegészítő tevékenységekből származó bevételbe. 

A törvény hatályba lépésekor kimondta, hogy a termelési tényezők hasznosítása és értékesítése kiegészítő tevékenységnek minősül, így az ezen tevékenységekből származó bevétel nem haladhatta meg a teljes őstermelői bevétel 25 százalékát, hívta fel a figyelmet a magro.hu. 

Amennyiben viszont az őstermelő az átalányadózás szabályai szerint kíván adózni, akkor egy-egy nagyobb értékű gép értékesítése könnyen eredményezheti a kedvezményes adózási értékhatárok túllépését. 

Ennek elkerülése érdekében a törvény idén január 1-én hatályba lépő módosítása alapján a termelési tényezők hasznosítása és értékesítése már nem minősül kiegészítő tevékenységnek, ha a gazdálkodó nem tekinti annak. 

Ez azt is jelenti, hogy az ezen tevékenységekből származó bevétel nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek sem, azt nem kell figyelembe venni az őstermelőkre vonatkozó bevételi értékhatárok számítása során. 

Ez azt jelenti, hogy a tárgyi eszközök eladásából származó bevételre az ingó- és ingatlanértékesítés szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a tárgyi eszközök beszerzési ára az őstermelői bevétellel szemben a költségek között elszámolható. 

A beszerzési árnak a költségek között még el nem számolt része az értékesítéskor elszámolható. Ingatlan értékesítésekor pedig – az idő múlására tekintettel – alkalmazható a jövedelem csökkentése, ami azt jelenti, hogy ha olyan ingatlant ad el az őstermelő, amit 5 évnél régebben szerzett, akkor az eladási árból már nem kell jövedelmet számolni (mentes az adó alól). 

Ha az őstermelő nem kívánja 2021-re az átmeneti rendelkezést alkalmazni, akkor a kiegészítő tevékenységre vonatkozó rendelkezéseket kell figyelembe vennie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában