A roncsot a NOAA kutatóhajójának távirányítású mélytengeri robotkamerája fedezte fel

2022.04.10. 07:30

Előkerült egy csaknem kétszáz éve eltűnt hajó

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal kutatócsoportja február 25-én bukkant rá a csaknem két évszázada eltűnt Industry vitorlás roncsaira.

Forrás: origo

A NOAA tengerkutatói Pascagoula partjainál a Mexikói-öböl tengeraljzatán bukkantak rá a 186 éve, 1836. május 26-án odaveszett Industry vitorlás roncsaira. A bálnavadászhajó két évtizedes pályafutása során az Atlanti-óceán, a Karib-tenger, valamint a Mexikói-öböl vizein elsősorban nagy ámbráscetekre vadászott. 
A XIX. század elején a bál­nazsír és az elejtett cetekből kinyert olaj fontos kereskedelmi cikknek számított. A nagy ámbráscetek homloküregében lévő váladék, az ámbra pedig a kozmetikai ipar fontos alapanyaga volt. A kétárbocos a karibi térségben egyébként igen gyakori heves viharba került 1836 májusában. 
A most nemrég felfedezett roncs vizsgálata nyomán bebizonyosodott, hogy a heves szél kettétörte a hajó árbocait, ami miatt az Industry mozgásképtelenné vált. 

A fedélzeten átcsapó hatalmas hullámok vízzel áraszthatták el a hajótestet, ami végül oda vezetett, hogy a megtépázott hajó kődarabként merült alá a hullámsírba a nyílt tengeren, nagyjából 130 kilométerre Pascagoula partjaitól. 
A roncsot a NOAA kutatóhajójának távirányítású mélytengeri robotkamerája fedezte fel több mint 1800 méteres mélységben. 
A kutatók a hajó történetének feltérképezése során néhány, a tragédia körülményeit érintő egykorú dokumentumra bukkantak a tengerészeti archívumban. Az egyik feljegyzés szerint egy másik hajó sietett a bajba került vitorlás mentésére, ami a vihart kísérő heves hullámzásban igencsak kockázatos vállalkozásnak számított. 
A rakomány és a felszerelés egy részét ennek ellenére sikerült megmenteni. 
Azt, hogy az Industry személyzetéből hány tengerészt sikerült kimenteni a süllyedő hajóról, a westporti könyvtár, a Westport Free Public Library egyik kutatójának sikerült kinyomoznia. Robin Winters a könyvtár sajtóarchívumában bukkant rá egy 1836. június 17-én megjelent beszámolóra. 
E szerint az Industry legénységét az Elizabeth nevű bálnavadászhajónak sikerült kimentenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában