Szakma Kiváló Tanulója Verseny

2022.04.28. 07:00

Az ország legjobbjai

Fantasztikus eredménnyel zárták a dunaújvárosi középiskolások a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, négy dobogós helyezéssel, ebből két bajnoki címmel térhettek haza.

Molnár Emese

budapest Mint arról korábban is beszámoltunk, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt, kibővítve az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel. Ez egy nagy hagyományokkal bíró, felmenő rendszerű, rangos szakmai megmérettetés, amelynek területi előválogatóit még az év elején szervezték meg (mintegy hétezer tanuló nevezett rá). Azon diákok, akik az írásbeli fordulón legalább 60 százalékos teljesítményt értek el, mentesültek a szakmai vizsga alól. A legjobbak továbbjutottak a középdöntőbe, ahol már gyakorlati tudásukról kellett számot adniuk a fiataloknak. Aki ezt is kimagaslóan teljesítette, részt vehetett a döntőben: ez a Szakma Sztár Fesztivál, amelyet egy háromnapos program keretében bonyolítanak le a szervezők. Az idei rendezvény április 25–27. között volt a fővárosi Hungexpo területén: a verseny mellett szakmai bemutatókkal és érdekességekkel várták a látogatókat, nyitott volt minden érdeklődő számára. 

Szakmájuk sztárjai: Sebestyén Dávid Gusztáv, Zagyva Bence, Dézsi Martin és Varga Balázs Tibor Fotó: Dunaferr iskola

A szakmai megmérettetésen összesen nyolcvanhat szakmában több mint 200 tanuló versenyzett. Öt dunaújvárosi középiskolásért szurkolhattunk a döntőben, akik rendkívüli teljesítményt nyújtottak. A Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola mind a négy tanulója dobogóra állhatott. A hegesztők mezőnyében az ország legjobbja lett Zagyva Bence, a második legjobbja pedig Dézsi Martin. A szerkezetlakatosok között ugyancsak dunaferres fiatal lett a bajnok, mégpedig Sebestyén Dávid Gusztáv személyében, a harmadik helyet pedig Varga Balázs Tibor szerezte meg. Nemcsak a tanulóknak, hanem felkészítő oktatóiknak is elismerés jár: Dénes Istvánnak, Tompai Zoltán Sándornak, Szent­andrássy Gyulának és Ujj Istvánnak. 


A versenysorozatban kitűnően menetelt előre még egy dunaújvárosi diák, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum pincér tanulója, Demjén Hunor Buzát. Bár a döntőben nem sok kellett a dobogóhoz, az országos negyedik helyezés is büszkeségre okot adó teljesítmény. 
 

Nyolcvanhat szakmaterületen - Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a parlamenti választás eredménye alapján az elmúlt időszak gazdaságpolitikája folytatódni fog, a kamara és a kormány közötti megállapodás továbbra is működőképes lesz, így folytatódik majd a Szakma Sztár Fesztivál is. Mint mondta, folyamatosan növekszik a szakmák bemutatását felvállaló rendezvény, mostanra 86 szakterületen versenyeznek a diákok, az agrárium belépésével pedig szinte a teljes magyar gazdaságot lefedik. (MTI) 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában