Gárdonyis ünnepség

2022.04.01. 11:30

Az elsősöket avatták

A Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola elsős diákjait avatták a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Templomban szerdán és csütörtökön délután.

Brousil Csaba

2022.03.31. Elsős avató a Gárdonyi Géza Görögkatolkus Általános Iskolában Dunaújváros Görög Katolikus templom Fotón: Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Szóládi Zoltán, az intézmény igazgatója köszöntötte a diákokat és az eseményen megjelent szülőket, hozzátartozókat. Elmondta, hogy az elsősavató ünnepséget korábban szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány ezt nem tette lehetővé. Viszont hagyományt szeretnének teremteni az előállt helyzetből: ezután minden évben a Szent Pantaleimon Görögkatolikus Templomban tartják majd meg ezt az ünnepséget, amely így sokkal bensőségesebb és lélekemelőbb mind a diákok, mind a szülők számára. 

A gárdonyis elsős diákok szülei közösen kérték Isten áldását a csemetéikre és életbe vezető útjukra Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Kovács István görögkatolikus parókus, az iskola lelki vezetője is köszöntötte a szülőket. Mint mondta, egy csodának lehetnek részei a jelenlévők, hiszen a szülők elhozták a gyermekeket Isten színe elé a templomba, hogy az Ő áldását kérjék rájuk. Felelevenítette azt a számos képzőművészt is megihlető mozzanatot, amikor Szűz Máriát vitték el a szülei a templomba, hogy megmutassák őt Istennek. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek nehézségeihez képest, amikor sokszor a személyes találkozás is lehetetlenné vált a koronavírus-járvány miatt, most itt állhatnak a szülők és a gyerekek együtt, egy közösségben a templomban, és ez egy nagyon fontos és áldott mozzanat. 

A pandémia miatt nem lehetett korábban megtartani az elsősavatót

A köszöntők után a 3.a osztályos diákok adtak műsort, amely után közös áldás, imádság következett. Az elsősök szülei a padsorokból kimentek a gyermekeikhez és együtt kértek áldást rájuk Kovács atyával. A parókus hangsúlyozta, hogy a szülők azzal, hogy iskolába íratták a gyermekeiket, elindították őket az életben. Már nemcsak ők alakítják gyermekeik életét, hanem részben átengedték azt a tanítóknak is. Az életbe való elinduláshoz és az iskolában való szellemi és lelki gyarapodáshoz kérték Isten áldását a közös imádságban. Az áldás után Szóládi Zoltán és Kovács István apró ajándékokat adott át az elsős diákoknak. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában