Biztonságos közlekedés

2022.04.08. 15:00

Általános iskolások a rendőrségi vetélkedőn

Közlekedésbiztonsági versenyek első fordulójára gyűltek össze a fiatalok a Dózsa György Általános Iskola egyik tantermében csütörtökön.

Molnár Emese

Fotó: LI

A házigazda intézmény diákjai, valamint a Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói foglaltak helyet a padsorokban. A fiatalokat Kőhalmi László rendőr főtörzs­zászlós, a helyi kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese köszöntötte, és vázolta nekik a menetrendet, illetve a legfőbb tudnivalókat a verseny lebonyolításával kapcsolatban. Két versenyről volt szó: a Kerékpáros Iskolás Kupa és a Kisiskolás Közlekedési Kupa helyi előválogatóiról. Ezeket a felmenő rendszerű megmérettetéseket az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága hirdette meg. A versenyek népszerűek a tanulók körében, sokan neveznek azokra, így szükség van egy első fordulóra ahhoz, hogy eldőljön, kik a legfelkészültebbek, kik rendelkeznek a legtöbb ismerettel a közlekedés témakörében. Az alsós diákok csapatban, a felsősök pedig egyéniben indulnak a versenyeken. Mint azt Kőhalmi László elmondta, az általános iskolások a maguk korosztályának megfelelő kérdéssort kaptak, amelyben gyalogos és kerékpáros közlekedési szituációk voltak. 

Csapatban és egyéniben is versenyeztek a fiatalok Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A biztonságos közlekedés érdekében tulajdonképpen már valamennyi, a gyalogosokra vonatkozó szabályokat ismerniük kellene a gyermekeknek. Ebben nagy szerepe van a szülőknek, a pedagógusoknak, és persze a rend­őrségnek is, amely különféle kampányokkal igyekszik felhívni a figyelmet a biztonságra (a többi között az ilyen közlekedésbiztonsági versenyekkel, amelyek során játékosan tanulhatják a szabályokat). Miután kitöltötték a diákok a tesztlapokat, megbeszélték, hogy mik voltak a helyes válaszok. A Dunaújvárosi Bale­set-megelőzési Bizottság jóvoltából minden versenyző egy kis ajándékban is részesült. Ezen megmérettetés tétje a megyei döntő volt. 
 

A Kisiskolás Közlekedési Kupában a Dózsa iskola csapata (Kochán Levente, Panka Martin, Pék Léna, Kifuth Anna) jutott tovább, a Kerékpáros Iskola Kupában Oravecz Dóra, Kocsis Kira, Hajdu Dániel és Árgyelán Bálint bizonyíthat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában