Beruházás

2022.04.22. 09:00

A V0 térségünket erősíti

Várkonyi Zsolt

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ahogy korábban is hírt adtunk róla, a Szolnok, Kecskemét, Dunaújváros, Székesfehérvár és Győr közötti nyomvonalsávon haladhat majd a fővárost délről elkerülő V0 vasútvonal. Az elfogadott nyomvonalsáv összeköti az ország fontos ipari központjait – ismertette április elején a projektirányító bizottság döntését Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. 

Nem ördögtől való a nyomsáv nyomvonallá szelídülése Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Kiemelte, hogy – egyelőre – nem nyomvonalról, hanem nyomvonalsávról van szó, azaz még további döntésekre lesz szükség. Például még nyitott, hogy a pálya hol szeli át a Dunát Adonyig: Rácalmásnál vagy Dunaújvárosnál. A konzorcium meg fogja vizsgálni a tervek részleteit, változatait, közben már dolgoznak a megvalósíthatósági tanulmányon, a teljes beruházásnak 2030-ra kell elkészülnie. 
Magyarország egyik legnagyobb beruházási projektje a V0 vasútvonal megvalósítása. Amíg az országot átszelő észak–déli vasúti összeköttetés a Budapest–Belgrád vonal lesz, addig a kelet–nyugati pedig a V0. 
Az kétségtelen, hogy a nyomvonalsáv Dunaújváros térségét érinti, de a pontos nyomvonal még nem ismert, ám a szakmai szervezetek korábbi megnyilatkozásai alapján azért sejthető. 
 

Az egyik legfontosabb feladat a dunai átmenet helyének kijelölése, ami persze magával fogja vonni a nyomvonal többi részének megvalósítását. Egyes elképzelések azt javasolják, hogy „a dunántúli nyomvonal egy részét közösítsék a tervezett nagy sebességű vasúttal, hiszen a paraméterek hasonlóak: nincsenek állomások, az emelkedési és ívviszonyok viszont korlátosak. Ugyanígy a Duna–Tisza-közén a leendő M8 autópályával érdemes közösíteni a nyomvonalat, hogy csak egy helyen kelljen a nemzeti parkot keresztezni. Mindkét esetben jelentős műtárgyköltségeket lehet megtakarítani. Adott esetben pedig a megtérülési számításokat országhatártól országhatárig, illetve országhatártól logisztikai központig, vagy gyártelepig kell elvégezni!” 
Ezzel minden érintett település, így Dunaújváros és gazdasága újabb fontos útvonalon kapcsolódhat az országos és nemzetközi vérkeringésbe. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában