Fontos!

2022.03.05. 07:30

Tűzgyújtási tilalom Fejér megyében

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt március 5-től Fejér megyében is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Illusztráció

Fotó: Darren Pateman

A hűvösebb időjárás és a szórványos csapadék mellett számottevő, országos csapadék továbbra sem volt és a hétvégére sem várható. Nem segíti a tűzkockázat csökkenését az élő biomassza kifejlődése, valamint a holt biomassza 10 százalék alatti nedvességtartalma sem, ezért Fejér megyében is indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése.

A tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek. Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek. Felelős magatartásunkkal és a tűzgyújtási tilalom betartásával hatalmas erdőterületeket óvhatunk meg a pusztulástól!

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában