Dunaújváros

2022.03.10. 11:30

Névadó ünnepségek a Gárdonyi iskolában

Két táncterem névadó ünnepségét tartották az intézményben, három kiváló ba­lettmester előtt tisztelegve.

Molnár Emese

Fotó: LI

Különleges rendezvényt tartott szerdán a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Mint azt Szóládi Zoltán, az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, nem mindennapi esemény egy intézmény életében, ha névadó ünnepséget szervezhet, és ők most egyszerre három kiváló balettmester előtt tiszteleghetnek. 

Az iskola jelenlegi diákjai színes, táncos produkciókkal avatták fel a két termet Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nagy hagyományokkal bír a Gárdonyi iskolában a tánctagozat, ezt a művészeti ágat két táncteremben is oktatják. Az egyik tantermet a közelmúltban újították fel, ebben új burkolatot kapott a padlózat, és tükrökkel szerelték fel. Erre egyrészt a Hankook abroncs­gyártó vállalat támogatási programja biztosított mintegy 750 ezer forintot, valamint hozzátettek még saját forrást is. Ezt a termet városunk dísz­polgárairól, a méltán ismert és elismert táncmesterekről, Tomcsányi Éváról és Wünsch Lászlóról nevezték el. Munkásságukat az iskola egyik táncpedagógusa, Bálint Judit méltatta az ünnepségen. 

Mint azt kiemelte, a Wünsch házaspár meghatározó személyek a helyi és a térség táncéletében. A táncnál többet adtak a felnövekvő generációknak, olyan nemes emberi tulajdonságokkal is felvértezték őket, mint a fegyelem, a tisztelet és az alázat. Az ünnepségen köszönettel szólt a házaspár, és ajándékként átadták az iskolának az összes, általuk kidolgozott művet, hogy hasznosíthassák ezeket a táncoktatás során. 

A másik tánctermet annak idején Kustán Péter, az iskola egykori pedagógusa terveztette meg, aki mintegy húsz évig tanította és nevelte itt a fiatalokat. Az iskola másik táncpedagógusa, Tóth-Varga Zsuzsanna méltatta Kustán Péter örökségét. A Kárpátalján született táncmesternek már tizenöt éves korában kitűnt a tehetsége, jólelkű és segítőkész volt, sok táncművész került ki kezei alól az ő iránymutatásával. A munkássága előtt tisztelegve immáron hivatalosan is az ő nevét viseli az általa létrehozott táncterem. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában