Közlemény

2022.03.07. 17:00

Ezidáig hetvenhárom helyszínen csaknem 3000 Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem az orosz-ukrán háború első napja óta folyamatosan dolgozik az Ukrajnából menekülő emberek utazásának, elhelyezésének és ellátásának megszervezésén.

OKF

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Központi szinten, kilenc megyében – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – és Budapesten is operatív törzset hozott létre a katasztrófavédelem a feladatok koordinálására. Az operatív törzsek szervezik a befogadóhelyek kiválasztását és felkészítését. Eddig összesen 2871 olyan ember, köztük 1606 gyermek elhelyezéséről gondoskodott a szervezet, akiknek a háború elől menekülve nem volt hová menniük, írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A katasztrófavédelem kidolgozott tervekkel rendelkezik a különböző veszélyhelyzetek kezelésére, naprakész adatbázist vezet a katasztrófahelyzetekben igénybe vehető erőkről, eszközökről, ingatlanokról. A szervezet előkészíti a befogadóhelyeket a háború elől menekülők fogadására, koordinálja az utazásukat, elszállásolásukat. Ez magában foglalja a befogadóhelyekre érkezők regisztrációját és ellátását is. A pályaudvarokon várakozó menekültek számára melegedőbuszokat szerveznek, folyamatos a karitatív szervezetekkel való együttműködés.

A katasztrófavédelem 110 ember, köztük 78 gyermek esetében gondoskodott arról, hogy egészségügyi ellátáshoz jussanak.

Nemcsak a katasztrófavédelem koordinálásával történik a bajba jutottak elhelyezése, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre, fontos szempont, hogy a családok együtt maradjanak.

Vezető képünk archív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában