Sütikék

2022.03.01. 07:08

Dunaújváros legújabb, tradicionális cukrászdája

Koronavírus-járvány ide, koronavírus-járvány oda, aki hosszú távon gondolkodik, az a válság alatt sem tétlenkedik. Ilyen az adonyi kötődésű Miklián család, amely március 2-án nyitja meg Dunaújváros legújabb cukrászdáját a Vasmű út és a Kossuth Lajos utca sarkán. Nem hagyott bennünket nyugodni a kíváncsiság, és még a nyitás előtt ellátogattunk a szerkesztőségünkhöz közeli „kis ékszerdobozba”, hogy beszélgessünk a családi hagyományokról, az új cukrászda kialakításának körülményeiről.

Várkonyi Zsolt

Fotó: LI

Miklián Anett tulajdonos egy modern, ízlésesen kialakított belső térben fogad a korábbi Modellház helyén, a Sütikék cukrászdában. Belépéskor – a tulajdonos szépségén túl – a dunaújvárosi divat 1960-as évekbeli ikonikus boltjáról, a Modellházról készült képek ragadják meg a figyelmet, és idézik vissza a régmúltat. A képek mellett a sütés-főzéshez használatos régi eszközökből készített „élő képek” láthatók. A cukrászda minden egyes részletéből látszik, hogy a vendéglátásban régóta dolgozó tulajdonossal van dolgunk. 

Dunaújváros legújabb, tradicionális cukrászdája Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A beszélgetés során hamar elénk kerül egy kis kóstoló, egy levendulás házi krémes. A tulajdonos elmondása szerint régi gasztró gyökerekkel rendelkezik, hiszen édesapja 50 évvel ezelőtt Adonyban alakította ki az első cukrászdáját, amelynek működtetésébe ő már beleszületett. Kiskorától kezdve a helyi jó nevű cukrászdában dolgozott: a pult mögött adta ki a fagylaltot, a süteményeket, vagy épp a cukrászda sütőüzemében sajátította el a cukrászmesterséget. Az általános iskola után a családi elvárásoknak megfelelve vendéglátóipari technikusként végzett Keszthelyen, ahol a gyakorlati tudás mellé az elméletet is elsajátította. Az iskola elvégzését követően más irányba fordult az érdeklődése, de végig nyomon kísérte és segítette édesapja tevékenységét. 

 

Tíz évvel ezelőtt örökölte meg az adonyi cukrászüzemet, ahol kezdetben a barátok, ismerősök unszolására kezdett el „sütögetni”, jeles eseményekre tortákat készíteni. Aztán azon kapta magát, hogy annyi megrendelése lett, hogy egyedül már nem tudja kielégíteni a vevői igényeket. Alkalmazottakat vett fel, akiket azonban állandóan foglalkoztatni kellett, így az egyéni torta-megrendelések mellett megnyitotta első adonyi Sütikék nevű cukrászdáját, amelyben édesapja hagyományos receptjei alapján készült házi krémes és a méltán híres (ezt adonyi barátainktól tudjuk – a szerk.) somlói galuska mellett rengeteg modern cukrászsüteményt kínál a vevőknek. Mind a személyes, mind az internetes vevői visszajelzések alapján a vásárlók maradéktalanul elégedettek a sütikkel. Éppen ez az egyik tényező az, ami arra sarkallta, hogy a most megnyíló cukrászdával belépjen Dunaújváros édességpiacára. Másrészt rengeteg rácalmási és dunaújvárosi vendég jár ki az adonyi cukrászdába, így célszerűbbnek tűnt „házhoz hozni” a termékeket, és megnyitni a Sütikék második boltját. 

A sütemények természetes alapanyagokból készülnek. Rendkívüli módon figyelnek a termékek frissességére, minőségére. Anett fontosnak tartotta kiemelni, hogy a tésztákat saját kezűleg készítik, a csokis náluk eredeti belga csoki, a gyümölcsös náluk igazán gyümölcsből van, a tejszín valódi. Az elkészült cukrászsütemények kézműves termékeknek minősülnek. Ugyanakkor a Sütikék esetében a kézműves jelző a minőség mellett megfelelő mennyiséget is jelent. A cukrászda nem akar más lenni, mint amiben jó: természetes alapanyagok, minőségi termékek, megfelelő ár. 

 

Az Őspatikával szemben március 2-án, szerdán nyíló üzletben az édes cukrászsütemények mellett sós sütemények is megtalálhatók lesznek a termékpalettán. A hagyományos családi recept alapján készült rétesük nagy népszerűségnek örvend. Ezt csak kizárólag frissen, melegen kínálják a vendégeiknek, ezért ezt egyelőre – az üzletben és a közösségi oldalukon – meghirdetett napon fogják kínálni. Minőségi kávékülönlegességekkel, frissen készített limonádékkal várják a vendégeket, ahol az első héten bevezető akciós árakon kínálják termékeiket. 

Aki látta a Csokoládé című filmet, az sosem felejti. Abban is egy fiatal hölgy vetette bele magát a csokoládék, sütemények készítésének varázslatos világába. Jó okunk van azt hinni, hogy Anettnél sincs ez másképp! Próbálják ki, nekünk bejött! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában