Szabálytalan vételezés

2022.03.17. 12:01

A mérőórák megóvása a fogyasztó feladata

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatára érkező beadványok jelentős része a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos. A szabálytalan vételezés élet- és balesetveszélyes, emellett több száz ezer forintos kötbérfizetési kötelezettséget is jelenthet.

Török Tímea

Fotó: Shutterstock

A villamos energia, a földgáz vagy az ivóvíz szabálytalan vételezése akkor fordulhat elő, ha a fogyasztó eltávolítja, meghamisítja, esetleg szándékosan megrongálja a mérőóra vagy a mérési rendszer plombáit, jelzéseit és a beavatkozás lehetővé teszi a méretlen vételezést. 
A fogyasztó szabálytalanul vételez akkor is, ha a fogyasztásmérő megbontásával vagy annak megkerülésével méretlenül veszi igénybe a szolgáltatást; ha nem jelenti be haladéktalanul a szolgáltatónak a fogyasztásmérő plombáinak, jelzéseinek sérülését vagy hiányát; vagy ha a szolgáltató engedélye nélkül rácsatlakozik a vezetékrendszerre, illetve önkényesen visszakapcsolja a szolgáltatást a felhasználási helyen. 
 

A szabálytalan vételezés tiltott tevékenység, ami kárt okoz a szolgáltatónak és a többi felhasználónak, emellett élet- és balesetveszélyes, ráadásul több száz ezer forintos kötbérfizetési kötelezettséget is jelenthet. Amennyiben a felhasználó a kötbértartozását nem egyenlíti ki, a szolgáltató jogosult a szolgáltatás felfüggesztésére. 
A fogyasztásmérő, a mérési- és vezetékrendszer, a plombák, illetve a szolgáltató által elhelyezett egyéb jelzések védelme a fogyasztó kötelessége. Ha a mérőórán valamilyen rendellenességet fedezünk fel – hiányoznak a plombák, megsérült vagy eltűnt a mérő –, késlekedés nélkül jelezzük ezt a szolgáltatónknak vagy szükség esetén a rendőrségnek. 
A szolgáltatónak – akár előzetes bejelentés nélkül is – jogában áll ellenőrizni a mérőórát. 

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában