Jó ha tudja

2022.03.08. 10:00

A megyében tilos tüzet gyújtani

Török Tímea

Fotó: Shutterstock

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt 2022. március 5-től Fejér megyében is tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható. 

Nem segíti a tűzkockázat csökkenését az élő biomassza kifejlődése, valamint a holt biomassza 10 százalék alatti nedvességtartalma sem, ezért Fejér megyében is indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbe léptetése. 

A tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is átterjedhetnek. Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek. 

Felelős magatartásunkkal erdőterületeket óvhatunk meg a pusztulástól – tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság szóvivője. 

Vezető képünk illusztráció. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában