Körkép

2022.02.18. 12:00

Változtatnak a vizsgáztatásban

Idén tavasztól egységes és központosított elektronikus rendszer működik majd a közlekedési vizsgáztatásban, azaz számos változásra kell számítani ezen a területen is.

SzJ

Utcakép autókkal. Idén komoly változás várható a vezetői engedély megszerzésében. A hagyományos közlekedési vizsgáztatás digitalizálása a küszöbön áll Illusztráció: Szijártó János

Ezt Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára jelentette be még egy tavalyi eseményen, ám a szakma – oktató, iskolavezető, vizsgabiztos – részletekre menő tájékoztatása egyelőre várat magára. A várható változásokról viszont a kormány honlapján is olvashatunk. 

– A közlekedési vizsgáztatás digitalizálását célzó közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési engedélyezési folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása (KEVIFEL) által a gépjárművezetői vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül lehet majd indítani, ahol az autósiskolát, a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani. Az új rendszerbe a komplett vizsgaanyag is bekerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés, továbbá az elméleti vizsgák informatikai eszközeit is korszerűsítik. A vizsgabiztosok eddigi papíralapú dokumentumai közvetlenül az online központi rendszerbe kerülnek majd, a vizsgáztatáshoz pedig tableteket kapnak, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzíthetik a feladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra, azonnali lesz a kiértékelés. Ezzel együtt – az államtitkár tájékoztatása szerint – a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) minden telephelyén megújítja eszközparkját 2021 végéig. 

A KEVIFEL projektgazdája az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a fejlesztés pedig teljes egészében az Európai Unió vissza nem térítendő 1,8 milliárd forint támogatásával valósul meg a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) konzorciumában. A KEVIFEL-projekt részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a gépkocsi-vásárlók és -eladók számára. Az adatlekérdezést az ÚtON mobilapplikáció továbbfejlesztett verziója segíti majd. 

Az ITM adatai szerint Magyarországon évente jóval több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak, a közútiakból 550–600 ezer történik, közülük csaknem 400 ezer vizsga a B típusú jogosítvány megszerzéséhez köthető, 60–70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők tesznek közlekedési vizsgát, frissítik fel ismereteiket. 

Ezenkívül évente több ezren szerzik meg a kedvtelési célú hajózáshoz, vitorlázáshoz szükséges engedélyt, és idén januártól a nem játéknak minősülő drónok használata is képzéshez és vizsgához kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában