Összeállítás

2022.02.01. 07:00

Szélvihar tombolt, tarolt

Fejér megyében több mint száz bejelentés érkezett január 30-án, vasárnap a szélviharral összefüggésben a katasztrófavédelemhez. A viharkárokat egész nap, címről címre haladva számolták fel a tűzoltók, még éjszaka is dolgoztak. Személyi sérülés egyik helyszínen sem történt.

ME, TT, BAT, HL

A viharos szél a Dózsa György Általános Iskola tetőszigetelésében is jelentős kárt okozott Fotó: Szücs Tímea (olvasó)

Dunaújvárosból és térségéből több mint húsz bejelentés érkezett vasárnap késő délutánig a viharos szél pusztításáról a katasztrófavédelemhez. Ezen a területen a viharkár eltávolításán dolgoztak a dunaújvárosi hivatásos tűzoltókon kívül a pusztaszabolcsi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltók, valamint a pentelei, baracsi és a mezőfalvi önkéntes tűzoltók is. 

 

Az összes bejelentés mintegy felében utakra dőlt fákhoz kérték a katasztrófavédelem segítséget, mert akadályozták a gépjárműforgalmat. Néhány esetben előfordult, hogy a szél által megtépázott fák épületekre dőltek. Azonban az esetek egyharmadában épületek lemez- vagy cserépfedését kezdte meg a szél. Dunaújvárosban több lakóingatlan, társasház tetőszerkezetében is kárt tett a szél. A Lilla közben, a Kassák Lajos utcában, a Hengerész, valamint a Római városrész egy-egy épületében továbbá az Esze Tamás és az Akácfa utcában is. A Bercsényi utcában egy raktár és egy télikert rongálódott meg a szélben. A viharos időjárás a Dózsa iskola tornatermének tetőszigetelésében is jelentős kárt okozott. A szakemberek itt a szabadon mozgó részeket eltávolították, a megkezdett felületeket lesúlyozták. Tóth Györgyné, az iskola igazgatója elmondta, jelezték a kárt a fenntartó tankerületnek, hétfőn fel is mérték a szükséges munkálatokat, és kedden már érkeznek a szakemberek, hogy elvégezzék a javítást. 

 

A szélvihar okozta problémákról a nagykarácsonyi polgárőrség képviseletében Kiss Gábortól a következőket tudtuk meg vasárnap: 

– A Nagykarácsonyi úton letépte a talpazatáról a buszmegálló építményét, máshol fákat csavart ki, és a villanyvezetéket is megrongálta. A Petőfi utca irányában még további három, veszélyesnek tűnő fát is ki kell vágni, és az E.ON majd csak utána fogja helyreállítani az ottani közvilágítás vezetékét a hétfői nap folyamán. 

 

Vasárnap délután 17 órakor érkezett a riasztás a mezőfalvi önkéntes tűzoltók vonalán, hogy az Árpád utcában egy leszakadt telekommunikációs kábel fekszik az úton keresztben. A helyszínre érkező katasztrófavédők biztosították a területet. Az esethez a sárbogárdi hivatásosok és a mezőfalvi önkéntesek vonultak. A hiba elhárításáig az érintett belterületi útszakasz egy részét biztonságosan lezárták, majd a telekommunikációs kábel végét sikeresen visszaakasztották a csatlakozó ingatlan tetejére. 

A veszélyhelyzet vasárnap este hárult el Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában