Ez történt

2022.02.27. 11:30

Régen várt, fontos találkozások

Budapest A 2021. év legfontosabb eseményei a világpolitikában az MTVA Sajtóarchívumának összeállításában.

MTI

London, 2021. július 11. Olasz szurkolók a londoni Wembley stadionban a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntõjének Olaszország-Anglia mérkõzése elõtt 2021. július 11-én. MTI/EPA Pool/Andy Rain

Fotó: Andy Rain

Május 7.: jóváhagyta a WHO a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását. 

Május 7–8.: az Európai Tanács portói nem hivatalos csúcstalálkozóján a koronavírus-járványról, a gazdasági helyreállításról tanácskoztak, a szociális konferencia középpontjában az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása állt. Az uniós intézmények vezetői megállapodtak Narendra Modi indiai kormányfővel, hogy folytatják a 2013-ban felfüggesztett tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról. 

Május 9.: megkezdődött az Európa jövőjéről szóló, 2022 tavaszáig tartó konferencia, a plenáris alakuló ülést június 19-én Strasbourgban tartották. 

 

Üzembe helyezték a szlovákiai Mohi atomerőművének harmadik reaktorblokkját. A falut az 1982-ben megkezdődött atomerőmű-építés miatt lerombolták. A kép előterében a megmaradt mohi templom Fotó: MTI/Enel/Szlovák Elektromos Művek/Gabriel Lipták

Május 13.: Szlovákiában engedélyezték a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokk­jának üzembe helyezését, a döntés ellen Ausztria tiltakozott. 

Május 15.: leszállt a Marson a kínai Tienven (Égi kérdések) szonda, fedélzetén egy marsjáróval, Kína az Egyesült Államok után másodikként juttatott ilyen űreszközt a vörös bolygóra. 

Május 17.: a WarnerMedia és a Discovery Inc. egyesülésével a világ egyik legnagyobb médiavállalata jött létre, Warner Bros. Discovery néven. 

Május 17.: Emmanuel Macron francia elnök bejelentette: Franciaország elengedi Szudán ötmilliárd dolláros adósságát. 

Május 19.: a román parlament törvényben tette lehetővé a kínai cégek kizárását a romániai 5G távközlési hálózatok kiépítéséből. 

 

Száz év óta először avattak tábori rabbit a német hadsereg számára Balla Zsolt személyében, a lipcsei főzsinagógában Fotó: MTI/EPA

Május 19.: a Biden-kormány hivatalba lépése óta először tárgyalt négyszemközt – az izlandi Reykjavíkben – Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. 

Május 23.: Fehéroroszország légterében leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság nemzetközi járatát, és letartóztatták a fedélzetén lévő Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát. A nemzetközi felháborodást keltő akció miatt az Egyesült Államok és az EU is újabb szankciókat rendelt el a minszki vezetés ellen. 

Május 25.: az iszlamista terroristák ellen küzdő Maliban a hadsereg megdöntötte az átmeneti kormányt. 

Május 25.: jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a katolikus érsekségnek, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 

Május 26.: a tíz éve polgárháború sújtotta Szíriában a kormányerők ellenőrzése alatt álló területen megrendezett elnökválasztást a hivatalban lévő Bassár el-Aszad nyerte meg. 

Május 26.: megszakadtak Svájc és az EU hét éve folyó tárgyalásai a kétoldalú kapcsolatok átfogó rendezéséről. 

Május 26.: a szlovák kormány jóváhagyta a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag használatát. A vakcinák nagy részét július 3-án visszaküldték Oroszországba, miután arra a vártnál kevesebben regisztráltak. 

Május 27.: Emmanuel Macron francia elnök látogatásán bocsánatot kért országának a ruandai népirtásban játszott szerepéért. 

 

Júniusban Genfben találkozott Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

Május 30.: Cipruson a kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (DISY) nyerte meg a választást. 

Május 31.: a kínai vezetés családonként két gyermek helyett három vállalását engedélyezte. (A túlnépesedés elkerüléséért 1979-ben bevezetett egykepolitikát a társadalom elöregedésének orvoslására 2015-ben szüntették meg.) 

Június 1.: megkezdte működését a luxembourgi székhelyű Európai Ügyészség ­(EPPO) a román Laura Cod­ruta Kövesi vezetésével. 

Június 1.: Ferenc pápa a katolikus egyház törvénykönyvének átfogó, szigorított módosítását adta ki, felszólítva a püspököket: lépjenek fel a kiskorúakat molesztáló, csalásokat elkövető, vagy nők pappá szentelésével próbálkozó egyházi személyekkel szemben. 

Június 2.: az orosz parlament megszavazta az ország kilépését a Nyitott Égbolt szerződésből, amelyet hivatalosan június 7-én mondtak fel. 

Június 2.: négy korábbi bolgár kormányzati tisztviselőt sújtott szankciókkal korrupció miatt az amerikai kormányzat. 

London, 2021. július 11. Olasz szurkolók a londoni Wembley stadionban a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntõjének Olaszország-Anglia mérkõzése elõtt 2021. július 11-én. MTI/EPA Pool/Andy Rain

Forrás: Andy Rain

 

Június 6.: Mexikóban a választásokon megőrizte többségét az Andrés Manuel López Obrador államfőt támogató koalíció. 

Június 7.: átadták Drezdában a Bosch új csipgyárát, az egymilliárd eurós beruházás célja csökkenteni Németország és az EU függőségét a világ más térségeitől. 

Június 10.: Joe Biden amerikai elnök első európai látogatásán Boris John­son brit miniszterelnökkel „Új Atlanti Chartáról” állapodott meg. 

Június 10.: Emmanuel Macron francia államfő közölte: Franciaország katonai kontingensének mintegy felét kivonja a Száhel-övezetből, a térségben nemzetközi dzsihadistaellenes szövetség kiépítését szorgalmazza. 

Június 11–13.: a délnyugat-angliai Cornwallban rendezték meg a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) csúcstalálkozóját, Joe Biden amerikai elnök részvételével. A tanácskozáson szó volt a társasági adó globális reformjáról, a Kína elleni koordinált fellépésről, és megállapodtak, hogy egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoznak a kevésbé tehetős országoknak. 

Június 11.–július 12.: megrendezték a koronavírus-járvány miatt 2020-ról elhalasztott labdarúgó-Európa-bajnokságot, amelynek a kontinens 11 városa, köztük Budapest adott otthont. A tornát Olaszország válogatottja nyerte meg. 

 

Június 12.: Algériában az előrehozott választást rendkívül alacsony részvétel és a legnagyobb ellenzéki mozgalom bojkottja mellett a Nemzeti Felszabadítási Front nyerte meg, a kormányt Ajmán Benabderrahmán alakította meg. 

Június 14.: a NATO csúcstalálkozóján a transzatlanti együttműködés erősítése, az Oroszország és Kína jelentette biztonsági kihívás, a kibertámadások és a klímaváltozás ügye volt a téma. 

Június 15.: az azeri–török szövetségi viszonyról írt alá egyezményt a két ország államfője. 

Június 15.: a szlovák legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya 2018. februári meggyilkolásának megrendelésével vádolt Marián Kocner nagyvállalkozót felmentő bírósági ítéletet. 

Június 15.: a Magyarországon született Balla Zsolt lipcsei rabbit nevezték ki száz év óta az első tábori rabbinak a német hadseregben. 

 

Június 15.: az EU és az Egyesült Államok brüsszeli, Joe Biden amerikai elnök részvételével tartott csúcstalálkozóján az európai Airbus és az amerikai Boeing cégek tiltott állami támogatása miatti kereskedelmi vita lezárásában és új együttműködésben állapodtak meg. 

Június 16.: az Európai Bizottság a 27 tagállam helyreállítási tervei közül elsőként Portugáliáét fogadta el. 

Június 16.: Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Genfben, első személyes találkozójukon megállapodott abban, hogy átfogó kétoldalú párbeszédet kezd a stratégiai stabilitásról, és hogy visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet. 

Június 17.: az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai Legfelsőbb Bíróság elutasította az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény ellen beterjesztett kifogásokat. 

 

Június 18.: az ENSZ Közgyűlése újabb öt évre António Guterrest választotta meg a világszervezet főtitkárának. 

Június 18.: Iránban Ebrahim Raiszi nyerte meg az elnökválasztást. 

Június 20.: Örményországban az előrehozott választásokon Nikol Pasinján miniszterelnök pártja, a Polgári Egyezség aratott elsöprő győzelmet. (A voksolást a 2020-ban Azerbajdzsánnal szemben vívott, Hegyi-Karabah elvesztésével végződő háborút követő zavargások miatt írták ki.) 

Június 21.: a svéd parlament az ország történetében először vonta meg a bizalmat kormányfőtől. A szociáldemokrata Stefan Löfven 28-án lemondott, de július 7-én ismét ­miniszterelnökké választották. Löfven november 10-én végleg távozott pártja és a kormány éléről, utóda mindkét poszton Magdalena Andersson lett, akit november 24-én választottak meg az ország ­első női kormányfőjének. MTI 

(Folytatjuk) 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában