A férfiak aggódnak

2022.02.18. 11:00

Mi motiválja az embereket a védőoltás felvételénél

Összességében leginkább az egészségük miatt oltakoztak a magyarok, amit a szabad mozgás és utazás lehetősége követ, amikor a vakcina felvételének indokairól kérdezték őket. A nem oltottak 79 százaléka elzárkózik az oltás felvételétől, a bizonytalanok körében pedig a szabad mozgás lehet a fő motiváció, derült ki egy koronavírus-járványt érintő reprezentatív, friss nemzetközi kutatásból.

duol.hu

Fotó: Komka Péter

Egy csehországi utazási technológiai vállalat, amely ezer embert foglalkoztat a világban, arra volt kíváncsi, hogy a már oltottakat mi motiválta legfőképp az oltás beadására, illetve mi lehet a hajtóerő azoknál, akik még csak fontolgatják a koronavírus elleni védőoltás felvételét. 

Társadalmi szolidaritás 

A hazánk mellett Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában végzett reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a legfőbb motiváció nálunk és a többi vizsgált országban is az oltás felvételére az egészségünk megőrzése volt, amíg a fő mozgatórugó a nem oltottak körében az oltásra a szabad mozgás és utazás a mérvadó szempont. Kivehető az is a kutatásból, hogy az egészség a döntő érv, és számít a kor, valamint az iskolai végzettség is. A magyar válaszadók 52 százaléka ugyanis egészségügyi okok miatt adatta be magának az oltást, a második legfontosabb ösztönző pedig a szabad mozgás és utazás volt, amit körülbelül tízből hárman választottak indoknak. A társadalmi szolidaritást jelölte meg az oltott válaszadók kilenc százaléka, amíg az iskolát, illetve a munkát, valamint az állam és környezet nyomását csak minden 20. válaszadó. 

Látszik továbbá, hogy az életkor előrehaladtával válik az egészség a döntő szemponttá, 30 évnél van egy határvonal, ami alatt a szabad utazás a fő motivációs szempont, az említett életkor felett pedig az egészség. A huszonévesek 43 százalékát ugyanis a szabad mozgás sarkallta a koronavírus elleni védőoltás felvételére, és a megkérdezettek 29 százalékát motiválták egészségügyi okok. A harmincas korosztályban minden második ember, a negyvenes korosztály 65 százaléka, az ötveneseknél pedig tízből hét ember az egészség miatt döntött az oltás mellett. 

Az iskolai végzettség szempontjából a reprezentatív kutatás adatai azt mutatják, hogy amíg a nyolc általánossal rendelkezők negyedénél, a szakmunkások 43 százalékánál és az érettségizettek közel felénél volt az egészségük a fő érv az oltás felvételére, addig a diplomások kétharmada adatta be magának a vakcinát egészségügyi okok miatt. 

Kiderült az is, hogy a szabad utazás a nőknek fontosabb. Amíg a férfiak és a nők döntő részénél is az egészség volt a fő szempont az oltás beadására, addig a szabad mozgás és utazás jóval csábítóbb a nők körében. 

A nők inkább utaznának 

A férfiak 56 százaléka, a nők 45 százaléka hivatkozott egészségügyi okokra, amikor az oltás felvételének motivációs okairól kérdezték. A szabad mozgás és utazás egyértelműen fontosabb szempont a nőknek. Az oltott nők mintegy harmada azért vette fel az oltást, hogy szabadon mozoghasson, amíg ez a férfiak valamivel több mint negyedénél számított fő érvnek. 

Vannak, akik továbbra sem kérik 

Kiderült továbbá, az oltatlanok közel 80 százaléka elzárkózik a vakcina felvételétől. A Covid–19 ellen az oltatlanok nagy része továbbra sem szeretné felvenni az oltást, és pusztán tízből ketten fontolgatják, hogy a jövőben beoltatják magukat. Az oltatlanokat leginkább a szabad mozgás és utazás motiválja, ami 43 százalékra jellemző. Az egészségügyi okok a megkérdezettek 19 százalékánál fontosak, a társadalmi szolidaritás, az állam és környezet nyomása pedig 14-14 százaléknál, az iskola, illetve munka miatti indokok mindössze tíz százaléknál. Jellemző az is, hogy egzotikus utazások előtt az emberek inkább beoltják magunkat, mint a koronavírus ellen: tízből több mint kilencen felveszik legalább a kötelező védőoltásokat, ha egzotikus országba utaznak. A férfiak ennél a válasznál is óvatosabbnak bizonyultak: nagyobb arányban tartanak be minden ajánlást és vesznek fel a kötelezően túl is védőoltásokat egzotikus utazások előtt. 

A felmérés 1018 ember megkérdezésével készült 2021 decemberében, amely reprezentatív a magyarországi 18–59 éves, okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában